Frozen-huurretaikaa

Puiden oksat paksulla lumipeitteellä ovat aina olleet minusta niin kauniit, että tykkään tuoda moista kauneutta sisällekin keinotekoisesti. Nämä huurreoksat sopivat joulunalusaikaan, mutta aivan yhtä hyvin myös tammikuun pakkashommiksi joko itselle kotia kaunistamaan tai lasten kanssa tehtäväksi ryhmätilan koristeeksi. Jo marraskuussa voi näitä tehdä joulua ajatellen, sillä nämä säilyvät kauan hyvänä, jos niitä ei ravistele. Frozen-elokuvan innoittamana lapset voivat kesken Frozen leikkien taikoa oksat huurteeseen!


Ensimmäisen satsin poimin maahan pudonneita oksia, mutta totesin ne aika tavalla katkeileviksi, joten toiseen satsiin parturoin hiukan oman pihan syrjäisen koivun riippuoksia, vaikkei elävistä puista oksia suositellakaan leikattaviksi. Tein sopivan pituisista oksista kimpun, jonka sidoin kuminauhalla alhaalta kiinni, että nippu pysyy hyvin kasassa.

Työn tein vasta seuraavana päivänä, mutta oksat pysyivät ihan hyvinä veteen uitettuna muovilaatikossa (leikattu pinta veden alla, joten maljakkokin käy hyvin).


Työpöytä kannattaa suojata liinalla, sillä joukseva liima sekä tahmea sokeri räiskyvät ympäristöön etenkin lasten kanssa käsittelyssä. Korkeampi reunaiset, laakeat astiat ovat hyviä työvälineitä.

Toisessa astiassa minulla oli EriKeeper-liimaa, jota hiukan laimensin juoksevammaksi vedellä (ei liian löysäksi kuitenkaan) ja toisessa astiassa oli hienoa sokeria ja kimalteita sekoitettuna. Tämän voi tehdä myös kananmunan valkuaisella ja sokerilla, jos liiman käyttö häiritsee. 


                                                                        


Oksakimppua pyörittelin liima-vesiseokseen ja hiukan autoin myös pensselillä liimaa keskioksiin, joihin ei liimaa tullut pyöriteltäessä. Astioita voi kallistaa. Tämän jälkeen dippasin liimaoksat sokeri-kimalteisiin, jolloin oksat saavat huurteisen pinnan. Kimppu kannattaa asetella kuivamaan nätisti pystyasentoon, sillä muutoin oksat tarraavat kiinni toisiinsa ja myöhemmin on hankala niitä erotella ja saada kaunis ja symmetrinen kimppu. Pieniä kimppuja voi tehdä esim. pilttipurkkiin.


Sokeri paakkuuntuu aika nopeasti astiassa, joten useamman lapsen tehdessä joutuu sokeria lisäämään usein tai sitä voi myös ripotella suoraan oksaan astian päällä. Paakkuja voi myös yrittää hajottaa etenkin jos sokeri seisoo seuraavaan päivään. 


Työn raivaamisessa on tärkeää muistaa, että liimaa tai glittereitä ei saa huuhdella viemäreihin! Lopun, puhtaan liiman voi laittaa takaisin liimapulloon, liimaisen pensselin voi pyyhkiä ensin paperiin hyvin ja vain harjaksiin väkisin jäävän liiman olen huuhtonut juoksevan veden alla, ettei pensseli kuiva korpuksi. Liima-astian (tai jos käytössä on ollut muovisia liimalastoja), voi jättää kuivamaan ja liiman kuivuttua voi liimakerrokset repiä astian pinnalta levyinä ja laittaa roskiin.


                                 


Tämän huurretyön voi toki tehdä myös ekologisemmin eli pelkällä sokerilla ja kimaltelee lähes yhtä kauniisti silti. Glitteri sinänsä on suositeltavaa välttää ikävänä mikromuovina, mutta jos sitä haluaa ihan välttämättä käyttää, niin tärkeintä on välttää sen huuhtomista viemäriin, sillä se voi sieltä joutua vesistöihin ja päätyä kaloihin.


Seuraathan Höplän Täplän loruleikkien facebook-sivuja ja olethan kurkannut verkkokaupan puolelle löytyisikö sieltä tilattavaa rikastuttamaan päiviä lasten kanssa työskennellessä? 

Olemme myös Instagramissa; loruleikit.



Kommentit