Aiemmin vetämäni kerhoryhmät oli helppo päättää yhteisleikkiin raivaamisen jälkeen kaikkien odotellessa kotiinlähtöä yhtä aikaa. Hassut lauseet oli ehdottomasti lasten lempileikki yhteisleikeistämme. Käytin leikkiä usein erityisesti kerhovuoden alussa (tai kun uusia lapsia aloittaa), sillä leikki luo positiivisen ja iloisen tunnelman ja vähentää jännitystä lapsilla, joilla vielä on epävarmuutta hoitoon tulosta.
Yksinkertainen leikki ei myöskään helposti kyllästytä eikä ”kulu loppuun”, sillä joka kerta lauseet vaihtuvat. Lapsia jännittää kuka nyt pieraisee missäkin, ja keskustelua lauseista voi jatkaa mikäli joku lause erityisesti herättää intoa ja mielenkiintoa. Omaa vuoroa oli vaikea malttaa odottaa ja moni muistelikin omia lauseitaan vielä pukiessaan ja kertoi niistä nauraen vanhemmilleen. Itse en voi kuin ihmetellä lasten muistia, kun itselle ei jää mieleen yksikään lause!
Kannattaa pysähtyä välillä keskustelemaan myös tunteista pelin edetessä; ”Miksi merirosvo on surullinen, kun häntä itkettää sillalla?” Lasten tarinankerrontaa voi myös jatkaa sadutukseksi tai isommaksi projektiksi saakka tai etsiä tietoa vaikka merirosvoista, mikäli aihe lapsia kiinnostaa. Yleissivistävää tietoa saa lapsille mm. nimeämällä Suomen presidentin sekä keskustelemalla mikä "presidentti" edes on tai mitä hän tekee.
Toki on muistettava, että peli toimii myös sanavaraston kartuttajana, jos sille huomaat olevan tarvetta (esim. S2 lapset). Vieressä voi olla tabletti, josta etsitään sanaa vastaava kuva vaikka Papunetistä, jolloin lauseet avautuvat varmasti kaikille.
Kaikkien lasten kanssa aikuiselle tulee joskus myös yllätyksenä lapsen sanavaraston suppeus. Oletamme helposti, että kaikki ymmärtävät mitä sanat tarkoittavat, vaikka todellisuudessa ryhmästä moni istuu hiljaa ja kuuntelee ymmärtämättä kaikkea. Useinkin kannattaa pysähtyä varmistamaan tietävätkö kaikki lapset jonkin sanan sisällön ja selventää vieraampien sanojen merkitystä. Pienempien kanssa pelatessa niin sanojen ymmärtämistä kuin myös toiminnallisuutta voi leikkiin lisätä verbejä matkimalla; esim. kaikki piipittävät tai hyppivät kuten lauseessa kerrotaan.
Lauseita voi käyttää myös pantomiimileikkinä; lapsi valitsee korttinsa ja hänelle kuiskataan lause, jonka hän esittää ilman sanoja toisten arvatessa. Tätä suosittelen käytettävän vasta kun leikkiä on leikitty usein, jolloin sanat ovat entuudestaan tuttuja. Tällöin pääsee jyvälle oikeasta lauseesta helpommin.
Hassut lauseet edistää lukemisen valmiuksia, mikäli haluaa välillä sitä puolta korostaa. Sanat ovat kirjoitettu selkeästi isoilla kirjaimilla, joten kannattaa käyttää pelihetki hyväksi kirjainten ja äänteiden opetteluun. Itse esim. joskus heittäydyn lukutaidottomaksi etenkin lyhyiden sanojen kohdalla, jolloin lasten orastava lukutaito saa vahvistusta.
Isompien (lähes esikouluikäisten) lasten kanssa olen peliä selostaessani tehnyt kierroksen, jolla aluksi konkretisoin harmaiden korttien sanojen sisällön - "mitä tekee"; jokainen saa keksiä minkä tahansa teonsanan. Samoin myös teimme kierroksen tekijästä "kuka tekee" ja paikkasanasta "missä tekee". Näin sain lapsille harjoitusta ajatteluun sekä itsensä ilmaisuun toisten edessä. Tällöin mm. eräs lapsi, jolle esiintyminen oli haastavaa, mutta itse tehtävä helppo, oli onnellinen päästessään loistamaan tiedoillaan saaden samalla harjoitusta puhumisesta toisten edessä sekä itsetuntoa kohentavaa kehumista tietenkin!
Lasten osallisuus on huomioitu Hassuissa lauseissa tyhjillä korteilla, joita on kussakin värissä 2 kappaletta. Näihin voivat lapset jujun hoksattuaan keksiä omia hassuja sanoja, mutta suosittelen nämä otettavaksi käyttöön vasta kun lapset ovat pelanneet peliä usein ja tietävät pelin idean. Luonnollisesti kasvattajan täytyy muistaa huomioida ryhmän hiljaisimmatkin ja kysyä heiltä ehdotuksia. Sanoja voi tyhjään ruutuun kirjoittaa pienellä useampia ja kortin tullessa pinkasta, lukee jonkin niistä sattuman varaisessa järjestyksessä vuorotellen ja laittaa kortin uudelleen pinkkaan. Näin saa useamman lapsen ehdotuksen kuulluksi samalla kortilla ja lapselle oman sanan osuminen lauseeseen on mukavaa.
Mukaan tulee myös tuttu seinäkortti, jonka tarkoitus on muistuttaa lapsia tästä pelistä seinällä, jolloin itse peli voi olla aikuisen takana kaapissa ja säilyä näin hyvänä vuodesta toiseen. Siitä huolimatta peli pysyy lasten muistissa ja on valittavissa lapsen pyynnöstä.
Täältä pääset Loruleikkien verkkokauppaan ja tilaamaan Hassut lauseet -tuotteen valmiiksi tehtynä, mikäli et itse ehdi tai halua kortteja väsäillä.
Olethan jo ottanut seurantaan Facessa Höplän Täplän loruleikit ja instassa @loruleikit?