Hämähäkki-Hessun seitti

Hämähäkki-Hessun seitti

Lokakuun lopussa olevan halloween-juhlan aikoihin mm. hämähäkit valtaavat usein päiväkodit. Hämähäkki-Hessun seitti on hauska, helppo, nopea ja näyttävä askartelu, johon et tarvitse paljoa erikoisvälineitä.

Tarvikkeet;

* korkeareunainen muovilaatikko + kansi, jos löytyy (kansi ei ole pakollinen),

* vaaleaa paperia (esim. kopiopaperia) ja/tai mustaa paperia,

* kuulia,

* mustaa ja/tai valkoista ja/tai hopeaa pullomaalia,

* hämähäkkien tekoon haluamasi materiaalit (esim. muovisilmiä, tussit, pahvia, maitopurkinkorkit, langat, munakennot, piipunrassit, leipäpussinsulkijat…)

(* valosarja)


Muovilaatikon pohjalle asetetaan valkoinen tai musta paperi ja ruiskutetaan sen päälle mustia/valkoisia  pullomaaliroiskeita. Mikäli lapsi haluaa harmaan sävyjä, voi mukaan laittaa valkoistakin maalia. Myös hopea-/kultamaalista tulee upea verkko!  

Lapsi tiputtaa laatikon pohjalle rauta- tai marmorikuulia ja kansi (jos sellainen on) laitetaan kiinni. Lapsi heiluttaa laatikkoa joka suuntaan, jolloin kuulat liikkuessaan levittävät maaleja paperilla tehden hämähäkinseitin. Laatikkoa voi liikuttaa sivu- tai pystysuunnassa voimakkaasti puolelta toiselle tai pyörittää tai hyppyyttää kuulia. 

Työ vaikuttaa yksinkertaiselta ja helpolta, mutta laatikon kallistelu haluttuun suuntaan vaatii kyllä silmän ja käden koordinaation pelaamista. On itseltäkin haastavaa yrittää osua kuulilla pieneen maalitäplään tai saada muitakin viivoja kuin yhden suuntaisia vaakaviivoja. "Mihin kuulat liikkuvat, jos kallistan laatikkoa näin tai kuinka laitan käteni jos haluan kuulat tuohon nurkkaan?" Kokeile vaikka, jos et usko!

Työ laitetaan kuivumaan ja hämähäkki tehdään työn kuivuttua. Mikäli aika riittää, kannattaa kuivat työt laittaa painoon kirjojen alle yön ajaksi.

 Muunnelma; Aika hauska muunnelma on tehdä seitti säteittäin keskeltä reunoille (mallikuvassa mustalla pohjalla). Väri laitetaan keskelle paperia ja kuulat heitetään keskelle, jolloin ne kierivät laatikon reunoille. Laatikkoa kierretään, jolloin saadaan joka suuntaan säteet.  Tämä harjaannuttaa tarkkuusheittoa ja on hurjan hauskaa! Minä vielä pyörittelin käsin yhtä kuulaa ympäri tehdäkseni verkkoa säteiden väliin.

                                                               

               

Mikäli teillä ei ole kuulia käytössä, voi palloina käyttää hätätapauksessa esim. aronianmarjoja tai herneitä. Nämä eivät liiku ollenkaan niin hyvin maalin kanssa kuin painavat kuulat, joten silloin suosittelen laimentamaan aavistuksen väriä vedellä (mutta ei liikaa). Näiden jälki on hiukan erilainen; katkonaisempi. 

Hämähäkin voivat lapset ideoida omaan työhönsä oman mielen mukaan. Sen voi maalata esim. isoimpaan väriläikkään sekä kiinnittää sille valmissilmät tai maitopurkinkorkin voi maalata mustaksi permanent-tussilla ja läpi työntää mustasta piipunrassista jalat. 

Kun työt asettaa kiinni toisiinsa, seinälle muodostuu näyttävä seittikokonaisuus. Halutessaan voi seitin lähettyville kirjoittaa jonkin hämähäkkilorun.

Pitihän minun tietysti kokeilla soveltaa tähän idea, joka on nyt kovasti muodissa; lisätä valot seitin taakse. Lisäjännitystä siis saat virittelemällä patterilliset, pienet valot papereiden taakse esim. halloween-juhlan ajaksi, jolloin valot kuultavat kivasti läpi verkosta (mustasta paperista ei valo tule läpi). Muista kuitenkin aina paloturvallisuus; älä laita mitään kuumuvia valosarjoja paperia vasten, äläkä jätä valoja päälle valvomatta esim. yöksi.

                                                                   

Suosittelen myös etsimään tietoa ja kuvia hämähäkkien seitin kutomisesta! Todella mielenkiintoista luettavaa ja opettaa varmasti lapsille paljon uusia asioita. Mitä ainetta seitti on? Kauanko hämähäkki kutoo verkkoa? Mikä on hälytyslanka? Yle-oppiminen sivulla on myös muutaman minuutin video aiheesta; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/04/kuinka-hamahakinseitti-syntyy. 

Lorun myötä kannattaa varmaan jutella lasten kanssa miksi ihmiset monesti pelkäävät pienen pieniä hämähäkkejä, vaikkei ne tee mitään pahaa kellekään.


                                           

Hämähäkki Hessu

sekä ystävä Tessu.

Hämärässä luikahti,

lattian rajaan pujahti.

Säikytelläänkö ihmisiä,

pelokkaita jättiläisiä?

No ei nyt kehdata,

vaan kootaan junarata!

                  -Jonna Karosto


Loruleikkien verkkokaupassa on paljon pedagogista materiaalia lasten kanssa työskenteleville ...  mm. halloweeniin sopiva kummitusleikki; Vanhan linnan kummitus joko tunne- tai hymyversiona

Seuraathan jo Facebookissa Höplän Täplän Loruleikit - sivuja tai Instassa @loruleikit? 

Kommentit