Iloiset lehtihaamut

Haamu huutaa hymyillen;"Haluan hellän halauksen!"Kädet kohti kattoa.Ei kai kaveri kaikkoa?Ystävällisyys yllättää.

Pyöritään yöllä ympyrää!Iloitaan ihan iisisti.Kikatellaan kiltisti.

             Jonna Karosto


Sympaattiset, kolmiulotteiset, halausta kaipaavat Halloween-haamut eivät ole kovinkaan pelottavia, joten näitä uskaltaa tehdä lasten kanssa päiväkodissa vaikka roikkumaan ja pyörimään oksaan ilmavirran mukana. 

Jos joku ei halua haamua tehdä, voi hän vaihtoehtoisesti tehdä kauniin lehden omilla värivaihtoehdoilla ja kimallekoristeilla. Näissä töissä ei lapsen kädenjälki pääse hirvittävästi esiin, mutta siitä huolimatta jokainen huumu/lehti on varmasti tekijänsä näköinen erilaisine koristeineen ja silmien paikkoineen ja lisäksi kolmiulotteisessa partavaahtotaiteessa riittää kyllä tutkittavaa ja ihmeteltävää kaikille. Silminä on vesimelonin siemenet, jotka näyttivät aivan selvästi haamujen silmiltä melonipalassa. 


Materiaalit ja työvälineet;Tarvitset tähän työhön puiden lehtiä, partavaahtoa, Eri Keeper- liimaa, värejä; esim. elintarvikevärejä/pullomaaleja, kimalletta, vesimelonin siemeniä tms. silmiksi. Toki silmät ja suun voi tehdä myös piirtämällä mustalla tussilla työn täysin kuivettua (menee useampi pv). Tällöinkään ei sitä kannata painaa kovinkaan paljoa, ettei pinta mene rikki.Lehdet täytyy olla tuoreita (maasta kerätyt käy) ja ne säilyvät vedessä useamman päivän, joten ne voi kerätä etukäteen. Kuivaa kuitenkin lehti paperilla ennen kuin levität liimaseosta.Huom! Partavaahto on usein hajusteellista, joten huomioithan ettet voi tehdä näitä tavallisilla partavaahdoilla, jos työpaikallasi on hajusteyliherkkyydestä kärsiviä!!!  Huom! Katso myös lopusta hyvin tärkeät puhdistusohjeet ennen työn aloitusta, sillä ne määrittävät työvälineet!Vaahtoseoksen tekeminen;Sekoitussuhde on n. puolet liimaa ja n. puolet tai hiukan enemmän partavaahtoa  (+ mahdollisesti hiukan jotain vahvapigmenttistä väriä). Työstäminen;Tiputetaan vaahtoliimaa sopiva määrä tuoreen lehden päälle kahta lusikkaa apuna käyttäen korkeaksi keoksi. Tämä tekniikka ei ole minusta maalaamista, vaan lähempänä kolmiuloitteista rakentamista. Lapset helposti lähtevät maalaamaan ja levittämään vaahtoa litteäksi, mutta voit kuvailla tai näyttää heille pallon pintaa, joka on pyöreä eikä litteä ja kertoa, että tarkoitus on jättää vaahto pyöreäksi.Pintaa kannattaa hiukan tasoitella ja ohjailla kuvio oikeaan muotoon esim. lusikalla tai tikulla. Jos seos on kokkareista, saa sen sileäksi esim. hammastikulla kokkareita sekoittamalla, ihmeellistä kyllä!  Kuin taikatemppuna kokkareinen kasa onkin sileä ja ihanan tasainen (tai jos näin ei tapahdu, on siinä liian vähän vaahtoa ja liikaa liimaa).Jos liima-vaahtokerros jää liian ohueksi, lehti alkaa kärpistyä sisäänpäin, mutta silloin vain haamu näyttää halaavan tiukemmin! Muista käsitellä hyvin varovasti näitä töitä, sillä kuiva lehti on herkkä hajoamaan.                    Seoksen värjääminen;Seosta voi käyttää joko valkoisena tai sitä voi joko läpivärjätä ihan pienellä määrällä pullo- tai elintarvikeväriä (ei liian vetisellä värillä) tai kuten minä näissä tein; levitin valkoisen vaahdon lehdelle, väripisaroita pinnalle ja levittelin värit joko kokonaan sekaisin tai tikulla marmorimaiseksi.Koristelu;Kun seos on märkää, voi sen pinnalle tiputella koristeita kuten silmät tai kimalteita. Seoksessahan on jo liimaa, joten niitä ei tarvitse liimata työhön; tiputtaminen riittää tai ehkä kevyesti korkeintaan kynänkärjellä siirrellä tai painaltaa.

HUOM! Puhdistusohjeet;Kun olet tehnyt kaikki työt vaahtoseoksilla, et voi huuhdella hanan alla käyttämiäsi työvälineitä!!! Liima jähmettyy putkiston pinnalle, joten työvälineistä on pyyhittävä paperilla pois enimmät liimavaahdot ja kuivettuaan karisteltava roskiin tai laitettava koko rasia roskiin. Siksi on hyvä kierrättää mm. jugurttipurkit ja muut joutavat tikut tai paksut pahvinpalat sekoitustikuiksi pestävien muovikippojen sijaan. Olethan tykännyt loruleikkien Facebook-sivuista ja seuraatko Instassa @loruleikit?Verkkokaupasta täältä löydät pedagogiset pelit ja leikit sekä liikunta- ja lorukortit työkaluiksi arkeen työskennellessäsi lasten kanssa.Halloweenin aikaan sopii erinomaisesti leikki Vanhan linnan kummitus. Voit tilata leikin joko tunneversiona täältä tai hymyversiona täältä. Leikkiä voi käyttää myös liikunnallisena versiona.

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Eri Keeperin kanssa. 

Kommentit