Vuosi vaihtuu taas pian ja taivas täytyy kauniista raketeista. Lapset muistelevat ilotulitteita vielä kauan vuoden alun jälkeenkin - onhan se harvinainen elämys lapselle.
Vuoden vaihteessa moniin ryhmiin tulee uusia lapsia ja ryhmäytyminen on taas uudelleen tapetilla. Tämän ilotulitustyön taka-ajatus on myös ajatus, että jokainen lapsi yksilönä voi tehdä omanlaisensa työn, mutta kaikkien työt muodostavat yhtenäisen ryhmän ilotulitustaivaan seinälle. Ryhmässä voi myös jutella tämän työn avulla jokaisen erilaisuudesta ja tärkeydestä ryhmän jäsenenä ja osana kokonaisuutta. Jos yhden osan isoa rakettitaivasta ottaa pois, jää aukko, jota kokonaisuus kaipaa. Ihanan, suuren työn vaikka johonkin päiväkodin aulaan saisi useamman ryhmän töitä yhdistämällä!
Myöskin tunnekuvat voisi olla mukana teosten ihailussa, sillä osa lapsista kokee raketit ja kovat äänet pelottaviksi, kun osalle ne tuovat iloa ja riemua.
Kotiin aikoinaan menevät työt ovat jännittävän muotoisia – toisilla pieniä yhden raketin töitä, toisilla isoja monen raketin julisteita, joiden muoto ei olekaan perinteinen suorakulmio, vaan lapsi on itse rajannut työn.
Tarvitset mahdollisimman ison, mustan tai tummansinisen kartongin tai paperin. Jos ei ole isoa, voi toki useammasta yhdistää isomman kokonaisuuden. Ajatuksena minulla oli kuitenkin, että jokainen valitsee kohdan, johon aloittaa tehdä omaa työtään ja tekee sen kokoisen kuin jaksaa, jonka jälkeen työ rajataan paksulla valko- tai kultatussilla ja leikataan rajaa pitkin. Työt kootaan lopuksi seinälle samassa järjetyksessä kokonaisuudeksi jättäen pienen aukon töiden väliin. Mallityö (kuvissa) on taas tylsä aikuisen tekemä, mutta lasten tekemänä tästä tulee upea kuvataidekokonaisuus!
Maaleina käytin pulloissa olevia valmisvärejä, joihin sekoitin jokaiseen väriin mukaan valkoista. Esim. pelkkä vihreä tai sininen voi jäädä mustalla taustalla aika värittömäksi kuivettuaan. Toki riippuu väreistä ja niiden pigmentistä. Akryylivärit ainakin näkyvät kunnolla ilman valkaisuakin. Myös kulta- ja hopeamaalit ovat upeita!
Töpsöttimenä voi toki käyttää esim vessapaperirullasta hapsutettua rakettia (tulee aika isoja pamauksia) tai vanhaa tiskiharjaa (pienille sopiva), mutta minä halusin kokeilla hyödyntää taas luontoa. Vaikka ei suositellakaan elävistä puista leikattavan oksia, parturoin kyllä syrjäisen koivun roikkuvia, ohuita oksanpäitä muutaman ja tein niistä tiiviin nipun, jonka sidoin kuminauhalla n. parin cm;n päästä (mitä kauempana kuminauha on, sitä isompia raketeista tulee). Tässä oksat kannattaa olla tuoreita, sillä jos poimii maasta kuivaneita oksia, katkeilevat ne työtä tehdessä, jos ovat kauan aikaa sitten katkenneita. Männyn oksan pää sopii myös tämän työn tekemiseen.
Myös joulunauhasta tai tekokuusesta voi napsaista pään jolla raketit töpsöttelee! Meillä lasten leluissa on ainakin ollut riesaksi asti leluharjoja, joilla on myös hyvä levittää maalitäplästä rakettia. Myös kuulaa pyörittämällä maalissa ja sitten kolmen sormen sisällä kevyesti pyörittämällä saa kuvan mukaisia raketteja.
Raketteja töpsötellään työhön haluamillaan väreillä, eikä haittaa vaikka värit sekoittuvatkin. Opitaanpahan värien sekoittumista samalla. Märkään maaliin voi halutessaan ripautta hiukan kimallettakin tai kastaa töpsötin kimalleliimassa. Kimalletta sinänsä on suositeltavaa välttää ikävänä mikromuovina, mutta jos sitä haluaa ihan välttämättä käyttää, niin tärkeintä on välttää sen huuhtomista viemäriin, sillä se voi sieltä joutua vesistöihin ja päätyä kaloihin.
Valkoinen on tosi näyttävä väri mustalla taustalla ja sillä voikin lopuksi halutessaan tehdä lumisadetta rakettien ympärille joko hammasharjalla räpsyttäen tai kahden pensselin avulla; ota toiseen pensseliin valkoista, löysää väriä ja räpsytä paperin päällä pensselin harjaksia kynällä tai toisella pensselillä. Jos käytössä on kulta- tai hopeamaalia, voi silläkin räpsytellä tähtitaivasta rakettien ympärille.
Yllä kuvailinkin kuinka jokaisen työ rajataan ja leikataan paksun rajauksen keskeltä. Muista nimikoida työt tässä vaiheessa! Jos kuivatat työt ennen seinälle laittoa sikin sokin, onkin yhteisenä hahmottamisen haasteena saada töistä koottua alkuperäinen palapeli. Tämä voi olla yllättävänkin haastavaa ja mikäli epäilet onnistumista, kannattaa kokonaisuudesta ottaa välillä valokuvia työtä tehtäessä.
Kurkkaa myös vuoden 2021 juttu rakettiaskarteluista; Sokerirakettaja tummalle pohjalle, jossa upeita sokerimaalaustöitä.
Iloa ja väriä jokaisen vuoteen 2021!
Toivottavasti Höplä Täplä tuo teille mukavia luonto- ja kuvataide elämyksiä tulevaisuudessakin. Seuraathan Höplän Täplän loruleikkien facebook-sivuja ja olethan kurkannut verkkokaupan puolelle löytyisikö sieltä tilattavaa rikastuttamaan työtä lasten kanssa? Mm. joka kuukaudelle on valittu yksi tuote, joka myydään reiluun alennushintaan.