"Äiti rakas ihanainen" - korttiaskartelijat

Äiti rakas ihanainen,

on kuin ruusu kaunokainen.

Sylis aina lohduttaa,

mua osaat kasvattaa.

Suukon saat sä sunnuntaina,

rakastan sua ihan aina.

                         -Jonna Karosto


Äitienpäivän aika on korttiaskartelun kulta-aikaa. Korttien väsäys on ollut itselleni koko aikuisiän harrastus, joskin olen sitä tietoisesti vähentänyt viime vuosina.

Lasten kanssa on ihana kuitenkin tehdä äidille omin käsin kortti lahjan kaveriksi. Se kuuluu olennaisena osana äitienpäivään ja ilahduttaa äitiä kovasti sekä antaa myös pedagogiikkaa monella tasolla varhaiskasvatukseen.


Ns. ”malliaskartelu” herättää nykyään vahvoja mielipiteitä kasvattajien keskuudessa eikä moni hyväksy sitä lainkaan. Usein lapsella on oma luova näkemyksensä minkälaisen kortin hän haluaa tehdä äidille ja varmasti jokainen kasvattaja kannustaa tekemään näitä luovia kortteja. Mutta muutamia malleja voi hyvin myös esittää vaihtoehdoiksi lapsille, joiden luovuus ei kukoista, mutta halu ilahduttaa äitiä kauniilla kortilla on suuri. Pienikin lapsi osaa valita vaihtoehdon useasta mallista tai valita kuvion/värityksen ja tehdä omanlaisia koristuksiaan, jolloin malliaskartelussakin saa esiin jokaisen lapsen oman osallisuuden ja käden jäljen. Mielestäni kasvattajalla on vastuu esitellä ja opettaa erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, sillä mistä lapsi ikinä tietäisi esim. toivoa sokerimaalausta, jos ei kasvattaja sitä hänelle opeta ja anna välineitä siihen.


Tärkeää on myös suoda lapselle pienestä pitäen mahdollisuus esim. itse leikata kortin osat ja näin saada tuntumaa saksien käyttöön. Pienikin kykenee aikuisen sylistä käsin painamaan sakset kiinni, kun aikuinen auttaa ne auki. Näin muodostuu alusta asti oikea ote ja käden asento saksilla leikkaamiseen. Kasvattajan innostus, hymy ja ilo onnistumisesta kannustaa lasta kummasti pieniin ponnistuksiin, mutta vaikeustasossa on luonnollisesti huomioitava lapsen ikä, kehitystaso sekä jaksaminen. Lisäksi on muistutettava lapsia usein turvallisuusohjeista saksiin liittyen sekä sen, että saksilla leikataan vain luvan kanssa esim. paperia, ettei kaveri saa klassista hiusmuotoilua tai housut muodikkaita repeytymiä.


Tietotärppi; Oletko ihmetellyt miksi joskus kortti taittuu kauniisti ja joskus epätasaisesti ja rumasti? Tämän postauksen ideana ei minulla ollutkaan  kortti-ideoiden tuominen esiin, vaan nimenomaan juuri vinkata kartongin perusominaisuuksia, joilla saat taittokortin reunan nätiksi. Paperissa on myös ns. ”kuitusuunta”, kuten kankaassakin langansuunta ja jos taitat vasten kuitusuuntaa, joudut taittamaan sen puoliväkisin. Kuidun suuntaisesti se taas taittuu helposti ja nätisti.
No kuinkas kuitujen suunta selvitetään, kun ei se näy esim. kartongissa? Ota kiinni ison kartongin lyhyemmän sivun nurkista ja taita kartonki esim pöytää vasten kevyesti rullalle niin, että nurkat lähenevät toisiaan. Älä tee kuitenkaan taitosta kartonkiin.
Avaa kartonki ja tee sama testi pitkällä sivulla ottaen suunnilleen saman mitan käsien väliin kuin aiemmin (ei siis koko pitkää sivua). Tunnet kuinka toisin päin kartonki taittuu paremmin ja kaari on pienempi ja toisin päin se haraa vastaan ja kaari on laajempi. Kortti kannattaa leikata siis niin päin, että taite tulee saman suuntaisesti kuin kartonki taittui helpommin = kuitusuunnan mukaisesti.


Postauksen pääkuvassa oleva oman lapseni päiväkodissa aikoinaan tekemä helppo korttimalli syntyy esim foliomytyn avulla. Kasta mytty maaliin ja paina esim. kolme vierekkäistä ruusua pienelle paperille. Maalin kuivettua lisää halutessasi kimalletta ruusuihin ja piirrä varsi vihreällä tussilla. Liimaa taustakartongille. Ja tietenkin lapsi voi suunnitella ihan omat asetelmansa ja piirtää varret vaikka kohti taivasta! Glitteriä käyttäessä (jos sitä on välttämätöntä käyttää) täytyy muistaa, ettei sitä saa joutua viemäriin!


                                                  


Edellisen kuvan helppoja sabluunakortteja tehtäessä tarvitset kalvolle leikatut sabluunat, askarteluvärejä, superlonia, maalarinteippiä sekä tietysti korttipohjan. Kortti ja sabluuna kannattaa kiinnittää pöytään maalarinteipillä. Jos painettavassa kuvassa on kahdella eri värillä töpsöttämistä (kuten ruusussa), teippaisin lehdet umpeen teipillä tehtäessä kukkaa ja kukan päälle teipin tehtäessä lehtiä. Superlonista (jota muuten kannattaa ottaa talteen esim lähetysten pakkausmateriaaleista) tehdään sienen muotoinen töpsötin ja väriä töpsötetään ylös alas – liikkeellä - ei siis pyörittämällä eikä hankaamalla, ettei reunan alle mene maalia. Maali voi kartongille painettaessa olla pullo-/valmisvärejä - eikä ne kannata olla laimennettuja, ettei lopputulos tule kovin suttuiseksi. Aukot töpsötellään mahdollisimman täyteen ja kalvo irotetaan varovasti nostamalla alustasta ja joko kuivataan papereiden välissä seuraavalle käyttäjälle tai pestään. Metallitusseilla, kimalleliimalla tai muilla irtokoristeilla voi halutessaan kortin koristelua jatkaa sen kuivettua.


                                                          


Äitienpäivänä olen myös tehnyt puhuvien lasten kanssa hauskan, kuvassa olevan haastattelun äidin vahvuuksista. Näitä haastatteluita voi soveltaa oman halun mukaan vaihdellen lauseita ja niistä löytyy paljon esimerkkejä netistä.

Minun versiossani on "taulu", jossa lapsi saa harjoitusta ihmispiirroksesta piirtäessään äidin kuvan tauluun. Samalla voidaan muistella kehonosia niitä sijoittaessa piirustukseen sekä puhua ihmisten erilaisuudesta. Jo kirjoittavat lapset voivat kirjoittaa vastaukset itse.... ja luonnollisesti lapsi kirjoittaa halutessaan nimensä ainakin itse. Pienempien kanssa jo aika pienestä pitäen teen nimen yhdessä kynästä pitäen, jolloin lapsi oppii nimensä kirjaimia ja oikeita kirjoitussuuntia aika nopeasti.

Kehykset lapsi voi koristella haluamallaan tavalla ja lahjanarulla suljettuna rullana tämä on kiva lisä lahjan ja kortin kanssa annettuna. Voisin melkein antaa hymytakuun jokaiselle äidille äitienpäivän aamuun, sillä niin ihania vastauksista tulee mm. äidin ollessa ”96-vuotias” lapsen mielestä.


Tykkää Höplän Täplän facebooksivuista ja kurkkaa verkkokaupasta täältä, löytyykö lapsiryhmällesi sopivia pelejä, leikkejä tai liikuntakortteja rikastuttamaan päiviä.


Alla vielä muutamia omia korttitaiteilujani. Rakastan yli kaiken korttien tekemistä... ehkä joskus tulevaisuudessa niitä saattaa päätyä jopa myyntiin saakka. 


      

Kommentit