Kalevalan hahmojen taikatemppu

Kalevalan-päivää vietetään 28. helmikuuta, jolloin voit hämmästyttää lapset itsestään liikkuvalla Väinämöisellä, Ainolla tai muilla Kalevalan hahmoilla, samalla opettaen perustietoutta heistä!


Löysin pari vuotta sitten upean sivuston liittyen Kalevalan-päivään. Kalevala-seura on koonnut Kalevalasta kauniisti Kati Vuorennon kuvittamat infosivut, joissa mm. esitellään Kalevalan henkilöitä ja tapahtumia lyhyesti. Siellä on paljon käyttökelpoista materiaalia aiheeseen monen ikäisille lapsille ja nuorille. Suosittelen lämpimästi tutustumista, jos ei sivusto ole entuudestaan tuttu. https://www.kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/index.php


Sivuilta löytyy mm. yksinkertaista perustietoa Kalevalasta, sen hahmoista, kanteleesta ja Sammosta. Voit suunnitella Sammon, kuunnella kanteleensoittoa, testata kuka Kalevalan hahmoista olisit, suunnitella runon kalevalamittaan ja testata kaikkea Kalevala-tietouttasi. Lisäksi kouluille löytyy ”Opettajan lisämateriaali, draamatehtäviä”, jossa löytyy Kalevalan ympärille vaikka koko viikoksi monialaista toimintaa. Lisäksi aloitussivulla on linkkit ruotsin- ja vironkielisiin sivuihin sekä käyttöliittymä näkövammaisille (josta saa hahmokuvat helpommin tulostettua).

Enemmänkin sivusto on suunnattu koululaisille, mutta jos on aikaa etukäteen katsoa mitkä kohdat soveltuvat esim. 4-6 vuotiaille, saa sivustosta materiaalia varhaiskasvatukseenkin. Kerron alla kuinka itse päädyin toteuttamaan Kalevalan hahmojen esittelyn 3-6-vuotiaille sopivalla, mielenkiintoisella tavalla.


Tekijänoikeudet ovat sivuston tekijöillä, mutta oletan, että materiaaleja voi omaan käyttöön tulostaa, esitellä ja muokata omalle kuulijakunnalle sopivaksi, kun vain lähdetiedot on infottu.

Itse toteutin silloin hahmoesittelyn jännittävänä pöytäteatterina, jossa hahmot esiteltiin päiväkodissani osana Kalevala-aiheista pajapäivää. Tulostin hahmot ja tiedot heistä tältä sivulta ; https://www.kalevalaseura.fi/kalevalankankahilla/nv/a.php


                                        


Leikkasin ja liimasin hahmot jollekin kierrätyskartongille (taisi olla lasteni värityskirjan roskiin menevä kansi, mutta se voi olla vaikka puhdas muropaketti tms. kierrätyspahvi) ja leikkasin wc-paperirullasta rinkuloita tueksi hahmoille. Laitoin rullat kiinni alareunasta kahdella klemmarilla, sillä halusin tehdä taikoja!!! Tein pahvilaatikosta näyttämön, jonka alle mahtuu käsi liikuttelemaan hahmoja näyttämöllä geomag-sauvojen avulla.

Kyllä lapset olivat ihmeissään kuinka hahmot liikkuivat ilman, että kukaan heitä liikutti! Suosittelen, että toinen kasvattaja nostelee hahmoja lavalle ja liikuttelee niitä, ja toinen lukee jokaisesta hahmosta lyhyen esittelyn. Jos intoa ja aikaa riittää suunnitella, niin toki voitte näytellä näillä Kalevalan tapahtumiakin, mutta meillä oli vain hahmojen esittely silloin. Hahmo voi jutella lasten kanssa tai esittää kysymyksiä heille, jolloin esittelyyn saa lasten osallisuutta.

Ja toki myös lasten täytyy päästä lopuksi esittämään, jolloin kasvattaja voi kertoa hahmoista lisää ja kerrata mitä kukakin hahmo Kalevalassa on tehnyt.

Liikutteluun suosittelen vähintään kaksi Geomag-sauvaa, mutta kolme tai neljä takaa liikkumisen jouhevammin.


                                                             


Näyttämön tekemiseen tarvitset pahvilaatikon, jonka korkeus on hiukan enemmän kuin magneettisauvan pituus, että hahmoja pystyy liikuttelemaan. Leikkasin yhdeltä sivulta sivupahvin kokonaan pois ja aukon kädelle. Kolmelle muulle sivulle jätin muutaman sentin kaistaleen sivupahvia, jolloin laatikon saa helposti teipattua pöytään liikkumisen estämiseksi. Pohjasta (josta tulee siis näyttämö) poistin muut teipit, paitsi sen yhden, joka pitää pahvit yhdessä. Magneetti ottaa kyllä tämän yhden teippikerroksen läpikin. Päällispuolelle teippasin vielä ohuen paperin saadakseni siistin näyttämön. Lisäksi tein pienet viillot laatikkoon, joista tungin ison kankaan reunoja sisään, saaden siistit sivut ja etuosan näyttämölleni ja näin laatikon piiloon. Kuvassani siis valkoinen takapahvi on vain kuvaustausta ja sillä kohdalla istuisi hahmojen liikuttaja.


Hahmot kannattaa nimetä ja numeroida taakse, jolloin ne on helppo ottaa esittelyyn. Itse alleviivasin esittelyteksteistä avainasiat enkä ihan kaikkea lukenut. Jokainen kasvattaja tuntee kulloisetkin lapsensa, kuinka kauan he jaksavat kuunnella. Hahmoja voi myös karsia lukumäärältään ja ottaa vain tärkeimmät hahmot esittelyyn.


                                                            


Olemme tehneet myös upeita Kalevala-koruja niin, että lapsi itse suunnittelee ja piirtää korunsa muodon (taas kuinkas muutoin kuin… ) kierrätyspahville ja leikkaa sen irti. Koruun liimataan mm. makarooneja, nappeja, helmiä, siemeniä, simpukoita ja kaikkea muuta pientä mitä vain päiväkodilta löytyy hyödynnettäväksi. Liimaa ei kannata säästellä vaan levitetään sitä reilu kerros pahville ja tiputellaan liimattavat siihen. Annetaan kuivaa esim. seuraavaan päivään.

Korupohjaan tehdään reikä jollain terävällä huomioiden korun tasapaino ja koru maalataan kulta- tai hopeamaalilla (tai spray-maalilla) ja annetaan kuivaa. Lopuksi pujotetaan esim. kultanauha paikalleen. Näistä tulee todella näyttäviä ja jokaiselle aivan omanlaisensa! 


                                                        


Kurkkaa verkkokaupan puolelle tästä, löytyykö sinulle sopivia pedagogisia leikkejä, pelejä tai liikuntakortteja tilattavaksi arkenne iloksi.

Saadaksesi kaikki loruleikkien päivitykset, tykkää Hplän Täplän loruleikeistä Facebookissa ja ota seurantaan @loruleikit Instagramissa. 

Kommentit