Kalevalan-päivää vietetään 28. helmikuuta, jolloin voit hämmästyttää lapset itsestään liikkuvalla Väinämöisellä, Ainolla tai muilla Kalevalan hahmoilla, samalla opettaen perustietoutta heistä!
Löysin joitakin vuosia sitten upean sivuston liittyen Kalevalan-päivään. Kalevala-seura on koonnut Kalevalasta kauniisti Kati Vuorennon kuvittamat infosivut, joissa mm. esitellään Kalevalan henkilöitä ja tapahtumia lyhyesti. Siellä on paljon käyttökelpoista materiaalia aiheeseen monen ikäisille lapsille ja nuorille. Suosittelen lämpimästi tutustumista, jos ei sivusto ole entuudestaan tuttu. https://kalevalankankahilla.kalevalaseura.fi/
Sivuilta löytyy mm. yksinkertaista perustietoa Kalevalasta, sen hahmoista, kanteleesta ja Sammosta. Voit suunnitella Sammon, kuunnella kanteleensoittoa, testata kuka Kalevalan hahmoista olisit, suunnitella runon kalevalamittaan ja testata kaikkea Kalevala-tietouttasi.
Lisäksi kouluille löytyy ”Opettajan lisämateriaali, draamatehtäviä”, jossa löytyy Kalevalan ympärille vaikka koko viikoksi monialaista toimintaa. Lisäksi aloitussivulla on linkit ruotsin- ja vironkielisiin sivuihin sekä käyttöliittymä näkövammaisille (josta saa hahmokuvat helpommin tulostettua).
Enemmänkin sivusto on suunnattu koululaisille, mutta jos on aikaa etukäteen katsoa mitkä kohdat soveltuvat esim. 4-6 vuotiaille, saa sivustosta materiaalia varhaiskasvatukseenkin (mm. Sammosta kiva värityskuva).
Kerron alla kuinka itse päädyin toteuttamaan Kalevalan hahmojen esittelyn 3-6-vuotiaille sopivalla, mielenkiintoisella tavalla. Taikuus vetoaa aina lapsiin!
Tekijänoikeudet ovat luonnollisesti sivuston tekijöillä, mutta oletan, että materiaaleja voi omaan käyttöön tulostaa, esitellä ja muokata omalle kuulijakunnalle sopivaksi, kun vain lähdetiedot on infottu.
Itse toteutin silloin hahmoesittelyn jännittävänä pöytäteatterina, jossa hahmot esiteltiin päiväkodissani osana Kalevala-aiheista pajapäivää. Tulostin hahmot ja tiedot heistä tältä sivulta ; https://kalevalankankahilla.kalevalaseura.fi/nv/a.php
Leikkasin ja liimasin hahmot jollekin kierrätyskartongille (taisi olla lasteni värityskirjan roskiin menevä kansi, mutta se voi olla vaikka puhdas muropaketti tms. kierrätyspahvi) ja leikkasin wc-paperirullasta rinkuloita tueksi hahmoille. Laitoin rullat kiinni alareunasta kahdella klemmareilla, sillä halusin tehdä taikoja!!! Tein pahvilaatikosta ja mustasta kankaasta näyttämön, jonka alle mahtuu käsi liikuttelemaan hahmoja näyttämöllä Geomag-sauvojen avulla.
Näyttämön tekemiseen tarvitset ohutpahvisen pahvilaatikon, jonka korkeus on hiukan enemmän kuin magneettisauvan pituus, että hahmoja pystyy liikuttelemaan. Leikkasin takasivulta sivupahvin kokonaan pois ja aukon kädelle. Kolmelle muulle sivulle jätin muutaman sentin kaistaleen sivupahvia, jolloin laatikon saa helposti teipattua pöytään liikkumisen estämiseksi. Pohjasta (josta tulee siis näyttämö) poistin muut teipit, paitsi sen yhden, joka pitää pahvit yhdessä. Magneetti ottaa kyllä tämän yhden teippikerroksen läpikin. Päällispuolelle teippasin vielä ohuen paperin saadakseni siistin näyttämön. Lisäksi tein pienet viillot laatikkoon, joista tungin ison kankaan reunoja sisään, saaden siistit sivut ja etuosan näyttämölleni ja näin laatikon piiloon.
Hahmot kannattaa nimetä ja numeroida taakse, jolloin ne on helppo ottaa esittelyyn. Itse alleviivasin esittelyteksteistä avainasiat enkä ihan kaikkea lukenut. Jokainen kasvattaja tuntee kulloisetkin lapsensa, kuinka kauan he jaksavat kuunnella. Hahmoja voi myös karsia lukumäärältään ja ottaa vain tärkeimmät hahmot esittelyyn.
Kyllä lapset olivat ihmeissään kuinka hahmot liikkuivat ilman, että kukaan heitä liikutti! Suosittelen, että toinen kasvattaja nostelee hahmoja lavalle ja liikuttelee niitä, ja toinen lukee valituista hahmoista lyhyen esittelyn. Jos intoa ja aikaa riittää suunnitella, niin toki voitte näytellä näillä Kalevalan tapahtumiakin, mutta meillä on ollut vain hahmojen esittely.
Ja toki myös lasten täytyy päästä lopuksi esittämään, jolloin kasvattaja voi kertoa hahmoista lisää ja kerrata mitä kukakin hahmo Kalevalassa on tehnyt.
Liikutteluun suosittelen vähintään kaksi Geomag-sauvaa, mutta kolme takaa liikkumisen jouhevammin. Liikuttelu on joka tapauksessa aika katkonaista, eikä hahmot ainakaan minulla liikkuneet täydellisen sulavasti minne vain halusin... mutta liikkuivat kuitenkin tarpeeksi mennäkseen taikatemppuna läpi.
Kurkkaa verkkokaupan puolelle tästä, löytyykö sinulle sopivia pedagogisia leikkejä, pelejä tai liikuntakortteja tilattavaksi arkenne iloksi.
Saadaksesi kaikki loruleikkien päivitykset, tykkää Höplän Täplän loruleikeistä Facebookissa ja ota seurantaan @loruleikit Instagramissa.