Kananmunakennosta kimaltavaksi hiutaleeksi

Kananmunakennosta kimaltavaksi hiutaleeksi

Oletko milloin viimeksi tehnyt paperimassaa? Itsellä aikaa on vierähtänyt kauan, mutta tyhjentyneestä sinisestä kananmunakennosta lähti idea kokeilla tätäkin vanhaa tekniikkaa pitkästä aikaa talvisiin koristeisiin. Siispä ei kun repimään kenno silpuksi ämpärin pohjalle ja kuumaa vettä niskaan! Muuta ei tarvitakaan, joten tämäkin Täplän askartelu kunnioittaa kierrätystä ja on edullinen, helppo ja silti näyttävä. On kuitenkin muistettava, ettei tämä sovi pahasti kananmuna-allergisille lapsille tehtäväksi!                       Ohje paperimassan tekemiseen;

Silppua paperimassan ainekset pieniksi paloiksi (mitä pienemmäksi jaksat, sen parempi). Paperiksi käy siis kananmunakennot, veteen liukenevat vessapaperihylsyt, sanomalehtipaperi ym. muu huokoinen ja pehmyt paperi (ei siis kova ja kiiltävä mainospaperi). Mitä kovempi paperi on, sitä pienemmäksi paloiksi se kannattaa repiä. Huomioi paperien väri, sillä töistä tulee käytetyn paperin väristä tai niiden sekoitusta. Kuvan sinisissä koristessa on pelkkää sinistä kennoa ja harmahtavassa lumihiutaleessa on käytetty sinistä ja harmaata kennoa sekaisin. Sanomalehtipaperista tulee musteen takia harmahtavaa.


Peitä silput kuumalla vedellä ja anna pehmetä esim. yön tai viikonlopun yli. Netistä löytyy paljon ohjeita, ja osassa silppua keitetään kattilassa, mutta minä vain liotin sankossa. Minun silput ehtivät pehmetä lähes viikon ennen kuin ehdin jatkaa työstöä, joten viivästykset eivät haittaa.


Osan vedestä voi kaataa pois, jos vettä on paljon. Kannattaa jättää kuitenkin seos kosteaksi helpottamaan silppuamista, ettei sauvasekoitin turhaan ”tukehdu”. Kirppiksiltä ja Facebookin roskalava-ryhmistä kannattaa kysellä toimivia, mutta vanhoja sauvasekoittimia tähän tarkoitukseen, mutta itse olen ihan käytössä olevaa sekoitinta käyttänyt ja pessyt sen vain heti erityisen hyvin, koska sekoitinta käytetään vain liuenneen paperin silppuamiseen (ennen liisterin lisäystä).


Massa siis silputaan sauvasekoittimella mössöksi. Tein tämänkin lasten kanssa yhdessä, sillä tykkään opettaa lapsille kaikenlaisten koneiden ja laitteiden käyttöä, koska se heitä kiinnostaa kovasti. Turvallisuus on kuitenkin huomioitava ja kerrottava lapsille, ettei sekoitinta saa ikinä käynnistää kuin vasta terän ollessa seoksessa. Ja sauvasekoitin ei saa jäädä lasten käsien ulottuville ilman valvontaa hetkeksikään.


Loppu vesi siivilöidään pois seoksesta joko siivilän tai sideharson avulla tai kuten minä laiskana vain puristelin. Viemäriin ei hienoa paperisilppua saisi mennä, sillä se tukkii viemäriä. Seokseen lisätään esim. liisteriä ja vaivataan kuin pullataikinaa. Laimeaa liimaa (tai liisterin & liiman sekoitusta) voi käyttää, mutta minusta liisteri kuulosti turvallisemmalta lasten käsitellessä taikinaa. Tarkkaa työtä tehdessä kannattaa laittaa liimaa sekaan. 


Itse en paljoakaan vaivannut mössöä, mutta lopputulos on vain rosoisempi. Massan pitäisi mennä hyvinkin sileän massan oloiseksi, kun kunnolla vaivaa.                      


Suosittelen antamaan jokaiselle lapselle palan leivinpaperia tai muuta paperia, jolloin märkää ja hauras työ on helpompi siirrellä kuivamaan eikä sitä tarvitsisi nostella. Paperin päälle muovaillaan itse tai valitaan haluttu piparimuotti ja paperimassaa aletaan painella tiiviisti muottiin. Paksuus vaihteli meidän töissä n. 0,5-1cm väliltä, joten ihan ohueksi lätyksi ei kannata antaa töitä painella rikkoutumisen vuoksi. 

Jos koristeet tehdään roikkuviksi, on tässä vaiheessa muistettava työntää esim. grillitikulla tai sukkapuikolla reilun kokoinen reikä koristeeseen ripustusnarua varten. 

Huom! Suosittelen ottamaan muotin varovasti pois aika pian, sillä piparimuotti ruostuu, jos jää veden kanssa kosketuksiin kauaksi aikaa.


Massasta voi toki myös tehdä muovailuvahan tapaan kolmiulotteisia töitä tai vaikka kulhoja esim. koruille tai pikkuleluille … tai vaikka petseille sängyiksi leikkeihin. Lapset kyllä keksivät itse mitä haluavat muovailla. Massaa voi myös värjätä massana esim. elintarvikeväreillä tai maalata kuivettuaan ja siihen saa lisättyä muuta materiaalia ainakin liiman avulla (esim. lumiukolle oksakädet).


Työ kuivatetaan kuivaksi molemmin puolin kunnolla, jolloin työn väri vaalenee ja työ kevenee huomattavasti. Näitäkin reaktioita voi lasten kanssa ihmetellä ja pohtia mitä kummaa työssä tapahtuu ja miksi.


Työn kuivettua kiinnitetään naru ja halutessaan voi koristeeseen lisätä kimalleliimaa tai maalata. Nämä sopivat joko joulukoristeeksi kuuseen tai ovat kauniita myös ryhmätilan katossa roikkuvassa isossa oksassa vaikka joulun jälkeenkin (mm. lumihiutalemuotti).


 Massa säilyy useamman päivän peitettynä (mikäli ei ole liiman kanssa tehty) ja vaikka se kuivahtaisikin, sen saa käyttökelpoiseksi uudelleen veteen kastamalla ja liottamalla. Massasta voi tehdä vaikka palloja massasta, kuivattaa ne myöhempää käyttöä varten ja sitten vain liottaa käyttöön.


Muista käydä tykkäämässä Höplän Täplän loruleikkien Facebook-sivuista, ota seurantaan Instassa @loruleikit ja kurkkaa verkkokaupasta täältä mitä kivaa löytyy lasten arjen rikastuttamiseen.

Kommentit