Kauraa ja partavaahtotonttuja

Kaura ja partavaahto linkittävät nämä muutamat jouluaskartelut yhteen.


Halusin tuoda kauran kauneuden esiin ja toteuttaa muutaman askartelumuiston. Ja saahan siitä hyvän tutkimusprojektin kaurapuuron alkulähteille.Tänä syksynä keräsin takapihan ja lähimetsän tuohiaarteita ja sammalta vanhoista, maatuvista puista (sammaltahan ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa) ja tein pienen asetelman. Tonttu kuvassa on käpytonttu, mutta sen pää ja parta onkin tehty kiinteästä partavaahto-liima seoksesta! Saa kätevästi pään ja parran samalla kertaa.Vanhasta jutusta "Sokerinen yötaivas ja partavaahtoa" saat enemmän tietoa partavaahdosta askartelussa. Muista, että vaahto kutistuu kuivaessaan ja että sekoitusastioita ei saa pestä lavuaarissa vaan ne on pyyhittävä paperiin, ja paperi (tai koko kippo) on laitettava roskiin. Kastanjahattukin olisi istunut tosi upeasti hatuksi, mutta ne jäivät valitettavasti kaikki työpaikalla viikonlopuksi, jolloin näitä tein."Kirjeenä" on maasta kerättyä tuohta ja toki kaikkea muutakin luonnossa irrallaan olevaa materiaalia voi hyödyntää lapsen oman maun mukaan. Alustaakaan ei tarvitse, jos on isoja tuohenpalasia käytössä, kuten minulla oli. Pullovaloilla ja ehkä tekolumella voi viimeistellä vielä tunnelman.                                                                                 Niin kaura kuin käpykin antavat myös pikkututkijoille mahdollisuuden ihmettelylle ja tutkimiselle. Miksi käpy avautuukaan kuivassa ja taas veteen tiputettaessa sulkee suomunsa? Myös kauran jyviä on jännittävää availla ja näin päästä kaurapuuron alkujuurille. Netistä löytyy tietoa millaisen matkan jyvä tekee ennen kuin se päätyy aamupalalautaselle.


                                  


Kaurasta saa tehtyä myös kauniita esim. sydäntauluja kartongille. Lapsi voi piirtää oman sydämen ja siihen voi vaikka liimata lapsen kuvan tai pienen kädenjäljen tai kirjoittaa hyvän joulun toivotuksen kera kaurakimpun. Eikä muodon tarvitse olla tietenkään sydän. Lapsi voi suunnitella muodon itse.

Kaura on helppoa leikattavaa pienelle lapselle joka osaa käyttää saksia. Voin kuvitella kuinka moni lapsi nauttii ensin kauran silppuamisesta ja sitten osien liimaamisesta itseleikkaamalleen kuviolle... kimalleliimalla tai ilman (mieluummin ilman luontoa säästäen).


                                                                         


Hyödynsin tietenkin partavaahdon lopun ja tein muutaman hauskan vaahtotontun aalto- sekä tavan pahville. Tuli aika veikeitä, mutta lasten tekeminä varmasti sata kertaa ihanampia! Näitä voisi vaikka käyttää pakettikortteina tai liimata kortteihin.


                               


Verkkokaupassa loruleikit.fi löytyy mm. loru- ja liikuntakortteja sekä pelejä ja leikkejä rikastuttamaan varhaiskasvatuksen arkea. Loruleikit löytyy Fasebookista; Höplän Täplän loruleikit ja Instagramista; loruleikit.

Kommentit