Kelmumaalauksella jäätä hiiriystäville.

Tämä taidetekniikka tuo kivan lisän maalaamiseen tai luo ihanan ja vivahteikkaan pohjan monien aihepiirien projektitöille. Sinisenä työ voi toimia pohjana jää- tai vesitöille esim. kala-/luistelu-/eläinteemalla, mutta värejä muokkaamalla se toimii yhtä hyvin vaikka pääsiäistipujen ruohona tai kesäkukkien taustana. Jälki on kaunista ja kelmumaalaus onnistuu pientenkin kanssa.


* Minä käytin pulloväreistä laimennettua peiteväriä näissä töissä, sillä rajasin värin nyt eri sävyisiin sinisiin (valkoisella vaalennettuihin). Peiteväripaletin nappipeitevärit sopivat tähän myös, mutta vettä ja väriä täytyy käyttää reilulla kädellä.


* Maalauspaperin alle suosittelen laittamaan jo tässä vaiheessa irtoalustan, jos työ ei voi kuivaa juuri sillä kohdalla, vaan märkää työtä joutuu siirtämään. Märän työn siirtäminen ei onnistu muutoin.


                                                                                             


* Paperi maalataan kauttaaltaan haluamilla väreillä niin, että väriä ja vettä käytetään runsaasti ja sitä saa jopa jäädä pieniksi lätäköiksi asti. Etenkin pienen lapsen kanssa voi jopa kaataa maalivettä paperille. Tässä lisäefektinä käytimme myös ilmeikkyyttä antamaan sinisen / turkoosin sävyisiä kreppi- ja silkkipapereita, joita lapsi sai repiä haluamikseen palasiksi ja sommitteli ”uimaan” väriliemeen. Useimmat näistä on laaduiltaan sellaisia, että ne kastuessaan värjäävät voimakkaasti…. niin työn kuin myös sormet!


*Kun työ on vielä märkä, ota paperia suurempi pala tuorekelmua ja rypistele kelmu paperin päälle niin, että se on rutussa (osa kelmusta kiinni paperissa, osa ilmassa). Kelmun täytyy olla paikallaan kuivamisen ajan, jolloin se jättää kaunista jälkeä työn pintaan. Hyvin kelmuttu työ myös kuivaa hitaasti keskeltä.


                                


Mikäli mietit, että; ”Jopas on muovin tuhlausta”, niin kerron, että minä ainakin mietin tosi tarkkaan mitä jätettä voi vielä hyötykäyttää. Esim. itse olen ottanut talteen askartelukäyttöön kelmun, joka on ollut joskus jonkin ison lähetyksen suojana sekä myös otan talteen myös ruoka-astioiden päällä olevat kelmut, jotka ovat ihan puhtaita. Ja vaikka joutuisit ottamaan nämä kelmut tuorekelmurullasta, älä missään nimessä viskaa kelmuja roskiin. Voit tehdä eri päivinä tehtävät työt samoilla kelmuilla ja käytön jälkeen ne voi kuivina rutistaa pieneen tilaan vaikka kuminauhalla kiristäen ja jemmata myöhempää käyttöä varten, jolloin ei uutta kelmua tarvitse ottaa.


                                 


Kun nuo hiiriystävykset nyt tunkevat joka kuvaan, niin esitellään nyt heidätkin. Ystävänpäivän kunniaksi voi jokaisen itse piirtämästä sydämestä leikata (kartonki kaksinkerroin) samanlaiset hiiret pyöristämällä sydämen terävän kärjen hiirten kuonoiksi. Erotin heidät rajaamalla taitteen tussilla, tein korvat ja piirsin kuonon, silmät ja viikset sekä hännän. Yhden parin laitoin luistelemaan jäälle tekemällä kartongista ”luistimet” eli korotuksen hiirien alle. Nousi mukavasti kolmiuloitteiseksi. Toki hiiristä voi myös tehdä ystävänpäiväkortin annettavaksi parhaalle ystävälle.


                                                          


Jokaisen lapsen hiiriystävykset ovat juuri sellaiset kuin hän sydämenpuolikkaansa piirtää. Aivan kuten mekin; jokainen erilainen.


Höplän Täplän sivuilla on myynnissä Höplän Täplän sydänystävät sekä värioppi – pelit värien opetteluun. Täpliä voi käyttää myös kim- tai piilotusleikkinä värejä opeteltaessa.

Lue lisää täältä;

*Höplän Täplän sydänystävät

*Höplän Täplän värioppi.

Kommentit