Tämä upea paperinkoristelutekniikka palvelee seuraajistani niin korttiaskartelijoita kuin lasten kanssa touhuajiakin.
Tekniikan nimi on kontaktivärjäys.
En ole tähän mitään kursseja käynyt; vain lukenut netistä ja kokeillut, omiani säveltänyt ja kauniiksi & toimivaksi todennut. Olen siis työohjetta muokannut lapsiystävällisemmäksi ja ihan hyvä lopputulos tuli näinkin ilman tunnin keittämistä ja höyryjen haistelua.
Soveltuu siten vaikka päiväkoti-ikäisten lasten taidehetkeksi esim. kesäpuuhaksi, isänpäiväkortin tai Halloween haamujen luontiin vaahteranlehdellä (ajoissa tehtyinä, silloin kun luonnosta vielä löytyy lehtiä). Tässä minun tekemä kortti, jonka pohjana on käytetty näitä papereita.
Googlettamalla "kontaktivärjäys" päädyt heti Pauliina Yliniityn sivuilla, jossa tekniikasta on asiantuntevaa lisätietoa.
Tarvikkeet (joita löytyy varmasti kyselemällä tuttavilta tai Roskalava-ryhmistä Facessa, jos ei itseltä löydy);
*Paperi; mielummin akvarellipaperi tai muu paksumpi paperi, mutta osa mallipaloista on kyllä kopiopaperiakin. Ohuen paperin kanssa on vain oltava varovainen, sillä ohut paperi tuppaa märkänä siirrellessä repeilemään. Varaa paperia 2 palaa / lapsi.
*Raita- ja alumiiniesineitä & kaakelilaattoja. Ohjeissa puhuttiin, että tarvitaan esim rauta- ja alumiinilevyjä, joiden väliin kasvit tulevat. Minulla ei rauta- eikä sen kummemmin alumiinilevyjäkään ollut, mutta jostain luin, että kaakelilaatat käyvät. Näin myös jonkun kuvan, jossa laattojen tilalla oli käytetty myös paksua pahvia.
Korvasin rautalevyt sillä, että tiputin pohjalle ruostuvia nauloja ym. esineitä. En ymmärrä kemiasta höykäsen pöläystä, joten en tiedä onko alumiinilla mikä osuus tuossa reaktiossa, mutta tungin ämpäriin myös yhden alumiiniastian. Jossain ohjeessa minusta ei alumiinia vaadittu, joten saattaa onnistua ilman sitäkin.
*Ämpäri ja/tai kattila + kiehuvaa vettä. Alkuperäisessä ohjeessa pyydettiin keittämään tunti, mutta halusin muokata tätä niin, että sen uskaltaa tehdä lasten kanssa nopeasti ja turvallisemmin. Hyvin onnistui minun kokeiluversiolla, jossa laitoin keitettyä vettä ämpäriin kaikkine lisukkeineen ja jätin sen kesällä tehdessä ulos ja syksyllä ihan pesuhuoneeseen tekemään taikojaan vuorokaudeksi.
*Kasvien lehtiä ja kukkia. Käy ihan maahan pudonneet, osin maatuneet lehdet (muistathan, että lehdet säilyvät sisällä kauan kun säilytät niitä vedessä). Kesällä voi käyttää tuoreita lehtiä ja kukkia.
*Luraus etikkaa.
*Narua solmimiseen.
Työvaiheet;
Paperi leikataan sopiviksi paloiksi. Minulla oli pienet, 10x10cm laatat, joista paperinpalat tulivat yli, mutta sain narut kuitenkin kiinni sivuista kiristämällä, joten päätyjen muutaman sentin ylimeneminen ei haitannut.
Kasaa niin, että kasvi tulee kahden paperin väliin ja nämä litistetään laattojen väliin tiukaksi paketiksi. Eli kasaa esim.; laatta- paperi - kasvi – paperi – paperi – kasvi - paperi - laatta ja sido ne tiukaksi nipuksi narulla.
Keitä vettä, lado ruostuvat esineet ja paperi-kaakeliniput ämpäriin ja kaada kuumaa vettä niiden päälle, niin, että kaikki peittyvät. Lisää halutessasi reilu luraus etikkaa (ilmeisesti onnistuu ilmankin).
Siirrä saavi ulos ja anna veden jäähtyä. Itse otin kesällä ensimmäisestä kokeiluerästä yhden laatan pois jo n 8:n tunnin päästä ja kuvioita näkyi jo. Loput avasin vasta seuraavana päivänä. Toisella kerralla sekoittelin ruoste-esineitä ja värivettä kerran värjäyksen välillä, sillä se näytti alkuun kovin laimealta.
Avaa märät paketit varovasti, poista lehdet ja anna papereiden kuivaa rauhassa. Yhdestä kuvasta revin reunat märkänä, kun paperi on vielä haurasta. Näin saa kauniit reunukset vaikka korttiin. Kuivettuaan voi nämä paperit laittaa painon alle, jolloin ne oikenevat.
Paperit ovat niin uskomattoman kauniita, että näiden katselemista ei malttaisi lopettaakaan! Jokainen kuva on upea, ennalta arvaamaton yllätys! Useissa oli vieläpä niin, että värjäyspapereista tuli toistensa vastavärejä (toiselle puolelle tumma lehti + vaalea tausta, toiselle vaalea lehti + tumma tausta). Jokaisesta lehdestähän tulee siis 2 paperia, joten lapset voivat vaikka tehdä pareittain vaihtokauppoja.
Niin upeita luonnon omia luontohaamuja!
Olethan vieraillut jo Loruleikkien verkkokaupassa täällä? Joka kuukausi on jokin tuote kuukauden tarjoustuotteena n. -20-25%. Seuraa myös Instassa @loruleikit ja Facessa Höplän Täplän Loruleikit.