Kätken, kätken kiveä - vinkkejä

Kätken, kätken kiveä - vinkkejä

Olet varmasti kuullut seuraavat loruleikit;

* Kätken, kätken kiveä.

Sotken, sotken savea.

Arvaa missä kullan kallis kivi on?


* Missä asuu talonpoika,

ylhäällä vai alhaalla,

(vai onko se muuttanut kokonaan pois)?


Kätken, kätken kiveä ja Talonpoika ovat hyvin samantyyppisiä leikkejä eri lorulla ja liikkeillä. Helpolta kuulostava leikki voi näyttäytyä yllättäen hyvinkin haasteellisena joillekin lapsille joutuessa yhdistämään lorun ja tietynsuuntaisen liikkeen käsillä (mm. keskilinjan ylityksen).


Leikkijöiksi valitaan 2 lasta, joista toinen piilottaa, toinen arvaa. Leikkivälineenä voi olla mikä tahansa pieni esine, joka mahtuu lapsen nyrkkiin näkymättä toisille. Aikuinen voi peittää pienempien nyrkit myös omillaan, mikäli lapsi ei millään malta olla avaamatta nyrkkiä liian aikaisin. 


Kätken, kätken kiveä – leikkiä olen leikkinyt niin, että lorun aikana lapsi laittaa nyrkkejään ristiin kyynärpäitä myöten, jolloin tulee keskilinjan ylitystä. Aluksi rytmiä voi kevyesti ohjata itse lapsen takaa.

Isompien lasten kanssa voi jo opetella vasen – oikea käsitteitä tätä leikkiä leikkiessä. Haastetta tähän tuo se, että leikkijät ovatkin toistensa vastapäätä sekä vielä nyrkit ristikkäin. Aikamoista aivojumppaa itse kullekin!


Talonpoika – leikissä vastaavasti nyrkkejä laitetaan päällekkäin toistensa päälle.

Tätä voi aluksi leikkiä vain ylä- ja alakerta vaihtoehdoilla ja myöhemmin ottaa mukaan myös vaihtoehdon ”onko se muuttanut kokonaan pois”, jolloin alussa lapsen sekoittaessa kiveä, voi hän myös tiputtaa kiven selkänsä taakse ja leikkiä leikin tyhjillä nyrkeillä.


Lasten osallisuutta saa leikkiin piilottajan valitessa talon asukin itse;

”Missä asuu pikku koira…”

”Missä asuu dinosaurus…”

”Missä asuu palomies... ”


Leikkiä leikkiessä pyydän arvaajaa todella sanomaan arvauksensa ”ylhäällä” ja ”alhaalla” pelkän sormella osoittamisen sijaan, jolloin lapsi joutuu sanoittamaan vastauksensa ja käsitteet tulevat myös opittua. Samoin piilottaja joutuu tällöin myös miettimään sanallisen ohjeen perusteella oikean nyrkin avaamisen.


Kiven koko täytyy olla niin pieni, että pikkukäsi sen peittää, joten tätä leikkiä on ehdottomasti leikittävä vain aikuisen valvonnassa ja leikin jälkeen kivi on siirrettävä lasten ulottumattomiin, ettei se pääse kenenkään suuhun! Siksi tuotteessa on oma säilytysrasiansa.


Höplän Täplän verkkokaupasta löytyy tällä hetkellä Kätken kätken kiveä- leikkiin välineet (kimaltava kivi joko kullan, sampanjan tai hopean värisenä + säilytysrasia) ja ne voit tilata täältä

Lue lisää kehittelemästäni liikunnallisesta leikkimuunnelmasta tuoteselosteesta!


Kommentit