Kätken, kätken kiveä - vinkkejä

Kätken, kätken kiveä - vinkkejä

Olet varmasti kuullut seuraavat loruleikit;

* Kätken, kätken kiveä.

Sotken, sotken savea.

Arvaa missä kullan kallis kivi on?

* Missä asuu talonpoika,

ylhäällä vai alhaalla,

(vai onko se muuttanut kokonaan pois)?


Kätken, kätken kiveä ja Talonpoika ovat hyvin samantyyppisiä leikkejä eri lorulla ja liikkeillä. Helpolta kuulostava leikki voi näyttäytyä yllättäen hyvinkin haasteellisena joillekin lapsille joutuessa yhdistämään lorun ja tietynsuuntaisen liikkeen käsillä (mm. keskilinjan ylityksen).


Leikkijöiksi valitaan 2 lasta, joista toinen piilottaa, toinen arvaa. Leikkivälineenä voi olla mikä tahansa pieni esine, joka mahtuu lapsen nyrkkiin näkymättä toisille. Aikuinen voi peittää pienempien nyrkit myös omillaan, mikäli lapsi ei millään malta olla avaamatta nyrkkiä liian aikaisin. 


Kätken, kätken kiveä – leikkiä olen leikkinyt niin, että lorun aikana lapsi laittaa nyrkkejään ristiin kyynärpäitä myöten, jolloin tulee keskilinjan ylitystä. Aluksi rytmiä voi kevyesti ohjata itse lapsen takaa.

Isompien lasten kanssa voi jo opetella vasen – oikea käsitteitä tätä leikkiä leikkiessä. Haastettä tähän tuo se, että leikkijät ovatkin toistensa vastapäätä sekä vielä nyrkit ristikkäin.


Talonpoika – leikissä vastaavasti nyrkkejä laitetaan päällekkäin toistensa päälle.

Tätä voi aluksi leikkiä vain ylä- ja alakerta vaihtoehdoilla ja myöhemmin ottaa mukaan myös vaihtoehdon ”onko se muuttanut kokonaan pois”, jolloin alussa lapsen sekoittaessa kiveä, voi hän myös tiputtaa kiven selkänsä taakse ja leikkiä leikin tyhjillä nyrkeillä.


Lasten osallisuutta saa leikkiin piilottajan valitessa talon asukin itse;

”Missä asuu pikku koira…”

”Missä asuu dinosaurus…”

”Missä asuu palomies... ”


Leikkiä leikkiessä pyydän arvaajaa todella sanomaan arvauksensa ”ylhäällä” ja ”alhaalla” pelkän osoittamisen sijaan, jolloin käsitteet tulevat myös opittua. Samoin piilottaja joutuu tällöin myös miettimään sanallisen ohjeen perusteella oikean nyrkin avaamisen.


Höplän Täplän verkkokaupasta löytyy tällä hetkellä Kätken kätken kiveä- leikkiin välineet (kimaltava kivi + säilytysrasia) ja ne voit tilata täältä. 

Lue lisää liikunnallisista leikkimuunnelmista jutusta "Liikettä lisää leikeillä".


Kommentit