Kuluneet tussit taulunpohjiksi

Kuluneet tussit taulunpohjiksi

Lapset värittävät paljon tusseilla, tupit unohtuvat usein laittaa kiinni ja lopulta väri hiipuu, joten on aika heittää tussi roskiin….. EI, EI, EI!!!


Älä heitä niitä missään nimessä roskiin, vaan kerää niitä aikasi jemmaan ja kun kaikkia sävyjä on kertynyt useita kappaleita, tehkää lasten kanssa hauska väritaikatemppu ja lajittelutehtävä.


Laittakaa esim. pilttipurkkeihin vettä n puolilleen, kerratkaa jokaisen tussin todellinen väri (ei vain kuoren väri, koska se on monesti eri kuin musteen väri) ja pyydä lapsia lajittelemaan kärkipuoli alaspäin siniset tussit yhteen purkkiin, punasävyiset yhteen, vihreät yhteen jne… Samalla voitte etsiä ympäristöstä samoja värejä, joita kulloinkin purkkiin menee tai vaikka miettiä mitä ko. väri on englanniksi. Isommat lapset voivat kirjoittaa värin nimet teippeihin, jolloin saatte myös kirjoitusharjoitusta tuokioon.


Nyt voitte jättää tussit lepäämään veteen yön tai viikonlopun yli ja ihmetellä sitten tulosta. Vesi on muuttunut väreiksi, joilla voi mm. maalata! Tummia värejä voi hiukan laimentaakin vedellä. Värit ovat hempeitä, joten sopivat hyvin taustaväriksi erilaisille kuvataidetöille, niin pääsiäiseen, kevääseen kuin syksyynkin.


Jos maalaajia on paljon (esim. iso päiväkotiryhmä), suosittelen jakamaan tässä vaiheessa värit kahteen tai useampaan purkkiin tai laittamaan tussit uuteen veteen likoamaan, sillä aidot värit muuttuvat nopeasti ruskeiksi värien sekoittuessa pensseleiden mukana ja viimeisille ei enää olekaan punaista ja sinistä...  vaan pelkkiä eri sävyisiä ruskeita. Toki isoilla jo onnistuu pitää oma pensseli omassa purkissa.

Tussit voi vielä myös kuivattaa ja käyttää uudelleen niin usein, kun niistä väriä irtoaa.

Jos tuntuu, ettei väriä tule tarpeeksi, voit haihduttaa vettä jättämällä värin avonaiseksi seuraavaan päivään tai vahvistaa pigmenttiä parilla tipalla elintarvikeväriä.


Maalauspohjaksi kannattaa valita tukeva ja imukykyinen maalauspaperi tai jopa kuten meillä oli, paksu kehystäjän käyttämä kartonki. Keräsimme luontoretkellä puista tippuneita koivunoksia, jotka voi joko suoraan liimata kuumaliimalla kuivaneelle pohjalle tai maalata mustalla maalilla ja painaa oksan jälki suttupaperin kanssa maalauspohjaan. Lopuksi lapsi voi töpötellä pensselillä ja vihreällä värillä lehtiä oksiin.

Suosittelen myös käyttämään aikaa lasten kanssa luonnon ihailuun ja kuvaamiseen keväällä, kun oksiin puhkeaa upeat, vaaleanvihreät hiirenkorvat ja niistä kasvaa nopeasti isommat lehdet. Muistelkaa syksyä / ruskaa ja mitä puissa tapahtuukaan syksyn, talven ja kevään aikana.

Jutussa "Oksat muuttavat Espanjaan" kerron kuinka kevättä ja kesää saadaan sisälle ennen luonnon todellista heräämistä. Kannattaa kurkata!


Olethan tykännyt Höplän Täplän loruleikkien Facebook-sivuista, ottanut seurantaan Instagramissa @loruleikit ja kurkannut verkkokaupan puolelle mitä kivaa voisi tilata lasten päiviä rikastuttamaan?


                          

Kommentit