Liisteripaperi-ihanuuksia


Höplän Täplän blogin alkueräisenä ajatuksena oli tuoda niin uusia kuin vanhoja ja unohdettujakin taidetekniikoita lukijoiden tietoisuuteen. Yksi vanha, ehkä ei nykyään paljoakaan käytetty tekniikka, on liisteripaperin valmistus. Halloweenin aistiradalta minulta jäi valmista liisteriä, jonka jemmasin myöhempää käyttöä varten ja tempaisin lennosta ”tuotantoon” tämän vanhan tekniikan maalausta rakastavien lasten iloksi halukkaille ei-nukkujille. Ei sekään joutoliisteri mennyt hukkaan, vaan lapset saivat luoda kaunista taidetta ja tutustua uuteen taidetekniikkaan. Ja intoa näytti riittävänkin, kun liisteri melkein loppui kesken.


Ohje liisteripaperiin:

Tee löysähköä liisteriä pieni määrä ohjeen mukaan. Suhteita en osaa sanoa, sillä teen itse ihan käsituntumalla (heh, siksi sitä tulikin liian paljon). Liisteri säilyy kannella tai kelmulla peitetyssä astiassa kauan huoneenlämmössä, joten voit huoletta esim. valmistaa sen ma;na ja jatkaa töitä koko viikon.

Teippaa paperi alustaan kiinni teipillä, sillä opin kantapään kautta, että ainakin kopiopaperi käpristyy hurjasti kuivaessaan.

Sivele paperi kauttaaltaan liisterillä. Kerroksen ei tarvitse olla kovinkaan paksu, ettei lopputuloksesta tule lohkeileva.

Levittele liisterin päälle löysähköjä pullovärejä tai maalaa normaalisti paperiin värejä sekaisin. Liisteri antaa väreille oman utuisen jäljen.


                                     


Tylpällä tikulla (mm. pensselin toisella päällä) voi tehdä kuvioita tai piirtää paperiin, jolloin kohta jää valkoiseksi. Älä paina liikaa, ettei märkä paperi mene rikki. Hauskan jäljen tai hiukan marmorointia jäljittelevän kuvion saat paksusta pahvista leikkaamalla kammalla, vetäen sitä ristiin rastiin tai aaltoilemalla maaliliisterin päällä. Tälläkin tekniikalla saat parhaan tuloksen, kun maltat lopettaa ajoissa kuvioiden tekemisen, sillä muutoin ne sekoittuvat vain mössöksi eikä marmorijälkeä enää näy.


                                             


Voit kokeilla rohkeasti muitakin kuviointivälineitä; yhteen paperiin vedin esim. sileällä pahvinpalalla reunat. Katkaistulla jäätelötikulla saa kivaa jälkeä tai viivottimen päällä syntyy leveää raitaa. Foliomytyllä pyöräyttämällä tai töpöttämällä saisi ehkä mielenkiintoista kuvioa myös. Lapset keksivät myös itse hauskoja tapoja ja anna heidän kokeilla kaikkea luovasti.


Anna paperin kuivua rauhassa. Sen kuivettua aivan kuivaksi, voit pitää paperia kirjapinon alla suoristumassa yön yli.

Kuvioitua paperia voi käyttää mm. kortteihin tai vihkojen päällystämiseen. Tekniikkaan olen ensikosketuksen saanut kirjansidontakurssilla, joten kirjojen kansia on päällystetty mm. tällä tekniikalla aikoinaan.


                                                


Jos liisteriä kuitenkin jää, voit jatkaa esim toisella liisteritekniikalla, paperimassalla, josta löydät postauksen täältä.


Muista käydä tykkäämässä Höplän Täplän loruleikkien Facebook-sivuista, ota seurantaan Instassa #loruleikit ja kurkkaa verkkokaupasta mitä kivaa löytyy lasten päivien pedagogiikan rikastuttamiseen.

Kommentit