Lisää liikettä leikeillä

Lisää liikettä leikeillä

Itse tykkään käyttää lapsiryhmän kanssa perinteisiä ”pikkuhetken odotteluleikkejä”, kuten Talonpoika, Maalipurkki, Kätken kätken kiveä, Myrkkysieni jne… Lapset rakastavat niitä ja odottavat kiihkeästi omaa vuoroaan ja lisäksi jokaisessa pelissä on oma pedagoginen tavoite mitä opetellaan. Vaikka jonotusta onkin vältettävä viimeiseen saakka, niin usein nämä pelastavatkin lyhyitä, pakostakin syntyviä odottelutilanteita ryhmässä.


Nykyään on näkynyt somessa paljon eri lautapeliä muunneltavan liikunnallisiksi leikeiksi, jonka johdosta olen itsekin miettinyt näille perinteisille sisäleikeille liikunnallisia muunnelmia. Ja vieläpä niin, ettei muut leikkijät ole passiivisia odottajia, vaan kaikilla leikkijöillä olisi liikettä mahdollisimman paljon.

Lisäksi näillä esitellyillä leikeillä harjoitellaan mm. värejä, keskilinjan ylitystä, käsitteitä ylhäällä /alhaalla, rytmiä ja liikettä tiettyyn suuntaan samalla lorua sanoen, muistia, ohjeiden kuuntelua, vuoron odottamista, keskittymistä, toisten huomioimista, vastauksen salassapitoa, reaktionopeutta, laskemista jne, jne… Yksinkertaisia leikkejä, mutta yllättävän paljon ulottuvuuksia.

Luonnollisesti uuden leikin ja sen sääntöjen opettelu vie oman aikansa, joten etenkin pienillä kannattaa opetella yksi leikki kerrallaan ja leikkiä sitä useamman kerran, jolloin leikin leikkiminen sujuvoituu lasten oppiessa toimimaan ilman ohjeistusta.


Liikunnallisuuden lisääminen on varmasti jokaisen kasvattajan tavoitteena ja vasun ”kasvan, liikun, kehityn” osa-alueen osuutta pyritään kasvattamaan monin keinoin joka päivään. Mikäli lapset innostuvat näistä, voi aamu- ja iltapäiväulkoiluihin saada vauhtia kaikkina vuodenaikoina, myös talvella. Leikit soveltuvat leikittäviksi niin salissa kuin ulkonakin. Nämä eivät myöskään vaadi paljoa välineistöä eikä etukäteisvalmisteluja. Joihinkin leikkeihin on loruleikkien verkkokaupassa valmiiksi tehdyt osat, kuten maalipurkin pensselit ja kätken kätken kiveä - leikin kimallekivi ja sen säilytysrasia. 


Vanha maalipurkki (/Maali, maalipurkki);

Pelaajat seisovat piirissä, yksi pelaaja valitaan maalariksi, muut ovat kannustajia. Lapset keksivät kannustajille vuorotellen liikkeen, mitä kaikki piiriläiset tekevät lorun ajan; esim. x-hyppy, tasahyppy, pyöriminen, kyykky…. Liikkeen keksijä voi vaikka aluksi kasvattaja, myöhemmin se, joka on ed. kierroksella ollut maalari.

Maalari valitsee 2 väripensseliä ja juoksee piirin ulkopuolella muiden kannustaessa lorun ajan liikkuen sovittua liikettä.


Vanha maalipurkki (/Maali, maalipurkki),

olan takaa kurkki.

Punainen vai keltainen,

pensselin on väri sen (/pensseli on värinen)?


Kun loru loppuu, maalari nostaa jomman kumman maalipensselin valitsemansa pelaajan pään yläpuolelle. Muita pelaajia voi muistuttaa, etteivät he paljasta oikeaa vastausta.

Mikäli pelaaja arvaa oikein, hän vaihtuu juoksemaan, mikäli väärin, sama juoksija jatkaa (tai mikäli haluat korostaa tasapuolisuutta, voi arvaaja siirtyä maalariksi joka kierroksella vaikka vastaisikin väärin). Joka kierroksella maalari saa valita haluamansa väripensselit, jolloin värejä kerrataan laajasti leikin lomassa kaikkien kanssa.

Maalipensselit voit halutessasi ostaa valmiiksi tehtynä verkkokaupasta täältä.

                                      

Kätken kätken kiveä;

Pelaajat seisovat joko piirissä tai rivissä. Valitaan 2 lasta keskelle (toinen arvaaja, toinen piilottaja). Piilottaja piilottaa selän takana kultakiven jompaan kumpaan nyrkkiin ja sanotaan yhdessä loru kaikkien hyppiessä rytmissä haarahyppyjä ja samalla ristien suljettuja nyrkkejään edessä (keskilinjan ylitystä).

Tai leikin voi leikkiä niin, että valitaan vain yksi piilottaja, joka lähtee juoksemaan rinkiä muiden hyppiessä lorun tahtiin. Lorun loputtua hän pysähtyy lähimmän lapsen luo, joka arvaa kummassa kädessä kivi on.


Kätken kätken kiveä,

sotken, sotken savea.

Arvaa missä kullan kallis kivi on?


Lorun loputtua arvaaja arvaa kummassa piilottajan nyrkistä kivi on. Tässä voi isompien kanssa kerrata oikeaa ja vasenta, mikä on haastavaa, sillä pelaajat ovat vastakkain ja kädet ovat ristissä.

Kimaltavan kiven sekä säilytysrasian voit halutessasi ostaa valmiiksi tehtynä verkkokaupasta täältä.


Myrkkysieni;

Arvaajaksi valittu menee kuulomatkan päähän, jolloin muut valitsevat yhdessä muista lapsista myrkkysienen. Leikkijät jakautuvat ympäristöön niin, että ympärillä on tilaa hypätä. Sovitaan liike, jota kaikki suorittavat; esim. hyppiminen yhdellä tai kahdella jalalla, haarahypyt, venyttelyt, paikallaan juoksu, polvennosto jne… Muut suorittavat liikettä ja pyydetään arvaaja paikalle. Hän pysäyttää jonkin leikkijöistä ja kysyy; ”Oletko myrkkysieni?” Muut jatkavat liikettä koko ajan ja laskevat ”hyvät sienet”. Jos arvaaja ei osunut myrkkysieneen, pysäyttää hän seuraavan liikkujan jne…

Kun myrkkysieni on löytynyt, muut lopettavat oman liikkeensä, sanovat "Myrkkysieni" sekä kerrataan montako "hyvää sientä" löytyi. Lopuksi vaihdetaan myrkkysieni, arvaaja ja liike.

Tämä on siitä tehokas liikunnan lisääjä, että muut osallistujat eivät odota passiivisina vuoroaan vaan liikettä tulee kaikille paljon. Pyörimisliikettä kannattaa välttää, sillä viimeiset pyörivät tosi kauan, joten pää menee aivan pyörälle.


Missä asuu talonpoika;

Valitaan arvaaja ja piilottaja, jotka siirtyvät keskelle. Muut leikkijät jakautuvat ympärille niin, että heillä on tilaa. Arvaaja kääntyy poispäin, jolloin piilottaja piilottaa jonkin pienen esineen (kivi, iso hamahelmi, nappi...) joko ylempään nyrkkiin, alempaan nyrkkiin tai esim. jalkansa alle ja asettaa nyrkit päällekkäin näkyviin. Arvaaja kääntyy. Piilottaja vaihtaa päällekkäin olevien nyrkkien paikkaa pystysuunnassa lorun ajan. Kaikki muut leikkijät lausuvat lorun rauhallisesti ja liikkuvat sen mukana esim. näin;


Missä asuu talonpoika -rytmissä marssimista

ylhäällä -noustaan varpailleen kurkottaen käsillä ylös

vai alhaalla -mennään kyykkyyn

vai onko se muuttanut kokonaan pois? -hypätään eteen tai taakse päin tasahyppy


Arvaaja arvaa sanoen ”ylhäällä” tai ”alhaalla” jne, jolloin käsitteet tulevat sanoitetuksi ja selkeämmin opittua kuin vain osoittamalla kädellä. Vaihdetaan arvaaja ja piilottaja.

Muunnos; Lasten osallisuutta saat leikkiin niin, että jokainen arvaaja saa valita talon asujan mielensä mukaan esim; ”Missä asuu dinosaurus?” tai ”Missä asuu pikku mato?”


Kili, kilipukki;

Leikkijät asettuvat isoon piiriin väljästi (tilaa leikkijöiden välissä, ettei tule törmäyksiä). Ensimmäisellä kierroksella kilipukkina on kasvattaja. Aloitetaan lukea lorua rytmissä hyppien niin, että kilipukki on piirin keskellä kohti leikkijöitä ja osoittaa kädellä joka sanan kohdalla yhtä leikkijää edeten järjestyksessä piiriä eteenpäin.


Kili, kilipukki,

vanha vuohiukki.

Kuinka monta sarvea,

sinulla on tallella?


Lorun loputtua pysähdytään ja annetaan kohdalle sattuneelle lapselle aikaa hetken miettiä mielessään luku yhdestä viiteen (ei sanota sitä ääneen, ainakaan isompien leikkijöiden ollessa kyseessä). Lasketaan yhdessä hitaasti numerot ”yksi, kaksi, kolme…” Kun sanotaan se luku, jota arvaaja mietti, hän lähtee nopeasti kohti kilipukkia ja yrittää ehtiä koskettaa kilipukkia ennen kuin hän pinkaisee karkuun piirin ulkopuolelle. Vaatii kilipukilta tarkkuutta ja reaktionopeutta ja hänen kannattaakin olla valmiina juoksuun vähintään metrin päässä arvaajasta. Kilipukki poistuu aina piiristä kannustusjoukkoihin, jolloin piiriin jää vain ne, ketkä eivät ole saaneet vielä osallistua. Uudeksi kilipukiksi siirtyy lapsi, joka äsken mietti numeron.


Nämä ovat minun keksimiäni versioita liikuntaleikeiksi. Toki jokainen voi keksiä luovasti omia muunnelmiaan kaikkiin leikkeihin, joita on käyttänyt sisälläkin. Tässä vanhassa postauksessa; ”Kätken, kätken kiveä - vinkkejä” on avattu muutamien odotteluleikkien perinteisiä ohjeita ja oppimisen sisältöjä. 

Odotteluhetkiin ja kehonosien opetteluun on myös aivan huippuja tehtäviä  Loruleikkien uudet soikeat "Tempputehtävät avainrenkaassa" tai "Onko totta, että - tehtävät avainrenkaassa"! Kulkee hyvin mukana joko puhelinlaukussa tai avainnauhassa. Nämä löytyy myös ladattavista tiedostoista kahdessa eri vaikeustasossa, jolloin voit valmistaa ne itse.


Odotteluleikeistä kertovaan blogijuttuun "Kätken, kätken kiveä - vinkkejä" pääset täältä tai Vanhan linnan kummitus - vinkkejä täältä.

Maalipurkki-leikin voit tilata täältä.

Kätken kätken kiveä - leikin voit tilata täältä.

Verkkokaupan etusivulle pääset täältä. Etsi kuukauden tarjoustuote ja tilaa kaupasta pedagogisia työvälineitä arkea rikastuttamaan.

Johan olet tykännyt Facebookissa Höplän Täplän loruleikeistä ja ottanut seurantaan Instassa "@loruleikit"? Kipin kapin, jos et ole  ;) .....

Kommentit