Maailman ihmeet - vinkkejä

Maailman ihmeet - vinkkejä


Maailman ihmeet – pelin ideana on lapsen päätellä onko väitettyä eläintä/hahmoa olemassa vai ei. Puolet väittämistä on hassuja ja virheellisiä ja puolet oikeita…. pitäisi ainakin olla….. Nimittäin jouduin uusimaan useamman väittämän, kun en ollutkaan varma kuinka asia oikeasti on. Vieläkin jäin arpomaan pussaako härkä, mutta jätin sen kortin vielä voimaan ei-totena. Voitte kannustaa lapsia etsimään tietoa luotettavista lähteistä ja muistuttaa kriittisestä medialukutaidosta. Mukana tuleva lorukin kertoo, että aina emme tiedä tai löydä oikeaa vastausta tai tiedä mikä on oikeaa tietoa, vaikka sitä kuinka etsisimme.


Korteissani oli mm. alun perin väite, ettei valas piereksi, mutta asiaa googletettuani, törmäsin ainakin tähän artikkeliin, jonka perusteella luulen olleeni väärässä;

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006083443.html

Artikkeli kertoo kirjasta, joka on noin 140-sivuinen kattava paketti siitä, mitä eläinten suolistokaasujen päästämisestä – kansanomaisesti sanottuna piereskelystä – tiedetään. Kirjan väitetään olevan tieteellisesti pätevän, sillä sen tekijät ovat ekologeja ja eläintieteilijöitä. Olisi mielenkiintoista varmasti lainata lasten kanssa ko. kirja, jos sitä kirjastosta löytyy.


Maailman ihmeet – pelistä saatkin eniten hyötyä irti pitkäksikin aikaa niin, että otat muutaman kortin kerrallaan käsittelyyn vaikka pehmon tai kuvan kanssa ja tutkitte ko. eläinten väitettyjä ominaisuuksia kirjoista ja internetistä. Jos jokin eläin erityisesti tuntuu kiinnostavan lapsia, olisi se hyvä pohja vaikka suuremmallekin projektille.


Toki myös peli toimii hyvin odottelutilanteissa, joissa täytyy nopsaan löytyä mielenkiintoista, pedagogista toimintaa vaikka siksi aikaa, että eteinen tyhjenee seuraaville pukijoille.


Kortteja voit ottaa luontoon mukaan (ovat tosin arkoja kastumiselle, sillä eivät ole laminoituja) tai ne toimivat myös pantomiimikortteina, jolloin halukkaat saavat esittää muille ko. eläintä. Ei ole ihan helppoa esittää huutavaa siiliä, vai kuinka? Pienemmille lapsille peli taas toimii eläimiin tutustumisena ja sanavaraston kasvattajana. Heidän kanssaan voi miettiä käveleekö hauki, tai mikä "hauki" ylipäänsä edes on. Tai voi miettiä käsitteitä iso/pieni tai lyhyt/pitkä valikoitujen korttien kanssa.

Maailman ihmeet- peli kehittää siis mm. lapsen ajattelua, kielellisiä taitoja, sanavarastoa, eläintietoutta, vuoron odottamista, kuullun ymmärtämistä ja keskittymistä sekä on lisäksi hauskaa ja näin luo positiivista tunnelmaa sekä yhteisöllisyyttä.

 

Tuotepaketti sisältää lorukortin (jossa vastaushokema opitaan), 22 pientä korttia (sis. 4 tyhjää korttia) sekä värikkään seinäkortin. Lasten osallisuus on huomioitu tyhjien korttien, että seinäkortin myötä. Tyhjiin kortteihin voivat lapset jujun hoksattuaan keksiä lisää omia väittämiään ja seinäkortin nähdessään lapsi pyytää pelaamaan ko. peliä aina halutessaan. Näin itse peli voi rauhassa olla aikuisen kaapissa ja säilyä tallessa ja hyvänä vuodesta toiseen.

Pikkukortit ovat tukevasta pahvista, joten ne eivät ole laminoituja. Muut osat sen sijaan ovat laminoituja.


Täältä pääset tilaamaan pelin. Pelissä on neljä herkullista värivaihtoehtoa, joista voit valita sinua tai ryhmääsi eniten miellyttävän. Voit myös jättää värivalinnan minulle, jolloin postitan sen värin, jota hyllystä löytyy nopeimmin.

Hauskoja pelihetkiä lasten kanssa yhdessä oppien!


                                                

Kommentit