Marjat uusiin ulottuvuuksiin

Tänä vuonna on pihlajanmarja sekä koriste- ja marja-aroniasato ollut tosi runsasta. Jopa niin runsasta, että aronia-aidasta pitää leikellä marjoja maahan, ettei oksat taitu marjojen painosta ja jää lumen alle. Aroniasadon hyvinä vuosina monet omakotitalon omistajat luopuvat siis mielellään aronioistaan, kun vain kyselee esim. face-ryhmissä. Pihlajanmarjat taitavat olla jo nyt pitkälti syöty parempiin suihin, mutta postaan tämän kivan tekemisen vaikka tulevia vuosia varten ideapankkiin.


Nimittäin marjoja voi myös hyötykäyttää lasten kanssa tehden kolmiulotteisia rakennelmia hammastikuista ja marjoista. Tämä onkin eskareissa paljon käytetty, mutta myös jo päiväkoti-ikäisten kanssa. Meilläkin 2-3 vuotiaat istahtivat useasti viikon aikana näiden ääreen rakennellen omia luomuksiaan. Miettikää yhdessä eri muotoja ja kuinka niitä rakennettaisiin ja muistelkaa mistä tiesikään kolmion ja neliön eron. Voiko ympyrän rakentaa näistä tarvikkeista? Voit vaikka piirtää kortit, joissa on eri rakennelmia ja jokainen yrittää rakentaa samanlaisen.


Marjat kannattaa huuhdella ennen lapsille tuomista ja ne kestävät useamman päivän hyvänä, kun vain katsoo välillä ettei joku ole alkanut pilaantua seassa. Melkeinpä paremmin tikku pysyy marjassa kun marja on hiukan alkanut jo kuivua ja kutistua. Kannattaa muistuttaa, että aronia on kovasti värjäävä, ja että lapset pyyhkisivät sormensa paperiin vaatteiden sijaan ja ettei nämä marjat ole tarkoitettu syötäväksi. Erikseen voi tuoda maistelumarjat. Väritimme myös osan tikuista työntäen ja pyörittäen sen marjan läpi.


                                            


Molemmat marjat ovat hyvin terveellisiä ja itse ainakin pyrin syömään aronioita muutamia päivässä. Vatsa ei kestäkään kovinkaan suuria määriä, enkä uskaltaisikaan lukemieni artikkeleiden perusteella. Aroniat kuulema alentavat verenpainetta, joten liikaa ei saa syödä, jos on taipumusta alhaisiin paineisiin. Maku on hyvin karvas, mutta jos tykkää esim. puolukasta, makuun tottuu helposti. Itse olen myös kuivattanut pienen määrän aroniaa pellillä ilmavasti, jolloin ne kuivuvat minirusinan kokoisiksi, koviksi palloiksi. Tällöin myös vahva maku häviää eikä aronia maistu juuri miltään. Näitä pikkupalloja popsimalla muutaman päivässä, saa elimistö tärkeitä antioksidantteja talvellakin. En ole kyllä näissä asioissa millään tavalla asiantuntija, joten on parempi kun jätän aroniatiedon etsimisen jokaiselle itselleen, mutta askarteluun voin niitä vahvasti suositella. Jos raaskit kuivata aronioita askarteluun (eikä syöntiin), niin saat niistä vaikka lumiukoille silmät ja napit esim. sokerimaalaus-partavaahtotyöhön, josta on blogiteksti maaliskuulta 2019.


                                            


Liottamalla tai keittämällä hetken aroniaa saa niistä helposti irti värilientä esim. taustan laveeraamiseen johonkin työhön. Värilientä tai marjoja voi toki myös pakastaa talven askarteluihin, jos pakkasessa on tilaa. 


Sosiaalisessa mediassa näkyy aina syksyisin myös aroniasta taidetekniikka, jossa paperi (joka voi olla himmeästi taustamaalattu vesiväreillä) laitetaan muovitaskun tai -pussin sisään, marjat sinne ja vasaralla paukutetaan marjoilla kivat roiskeet. Halukkaat saivat meilläkin tehdä tänä vuonna ko. työn ja halukkaitahan ilmaantuikin. Oli jännä huomata kuinka työ vaatikin napakkaa pamautusta ja kuinka vaikeaa voiman lisääminen monelle oli. Kerrankin oli työ, josta tykkäsivät ne rajummat viikarit, joille moni keskittymistä vaativa työ on vastaavasti haastavaa. 


                                            


Aroniaa voisi luonnehtia myös taikamarjaksi, sillä tuoreen marjan värimehu on aivan erilainen kuin värin kuivettua. Yön aikana työt muuttavat väriä purppurasta sinililaan!

Siitähän saisikin upean sadun; mitä kaikkea yön aikana tapahtuukaan päikkärillä? Kuka käy taikomassa työt erilaisiksi? Onko niissä taikalientä?

Kommentit