Oksat muuttavat Espanjaan

Oksat muuttavat Espanjaan

Valon lisääntyessä keväällä on sopiva aika aloittaa lasten kanssa seuraamaan kasvun ihmeitä ja rikastuttamaan näin lasten luontosuhdetta. Lumen ollessa vielä maassa on hyvä aika tutkailla lehtipuita ja -pensaita ulkona.

Onko niissä lehtiä?

Miksi ei ole?

Mistä uudet lehdet keväällä tulevatkaan?

Mitä olosuhteita lehtien puhkeamiselle tarvitaan?

Voisiko lehtien puhkeamiseen tarvittavat olosuhteet saavuttaa jo jotenkin muuten ennen kevättä?

Pohdimme näitä ryhmämme lasten kanssa ja päätimme ottaa oksia sisälle veteen kasvamaan. Joku lapsista keksikin hienosti, että huijaamme oksia ja sanomme niille niiden pääsevän Espanjaan hikoilemaan! Onhan sisälämpötila sama kuin keskikesällä ulkona. Huomioithan oksia katkoessasi, että kysyt maanomistajalta luvan ja otat oksia kohdista, joista kasvi ei kärsi; esim kohdista, joista pitäisi muutoinkin tehdä siistimistä.


Valmistimme vielä oksille koivu-maljakot liimaamalla maitopurkkiin valkoisen paperin ja lisäämällä kylkeen koivun mustat viirut.

Lämmintä vettä purkkiin, eri pensaiden ja puiden oksia sekaan ja ei kun odottamaan! Veden imeytymisvauhtia on mielenkiintoista myös tutkia eri keinoin, mm. laittamalla viivan vedenpinnan kohdalle oksapurkkiin sekä laittamalla vaikka viereen oksaton purkki samalla määrällä vettä. Tosin oksien vesi kannattaa kyllä vaihtaa muutaman päivän välein, joten haihtumista on hiukan hankala seurata. Veden haihtumisesta ja kiertokulusta saakin ihan oman tutkimuksensa, mutta siihen en nyt tässä tarinassa mene.


Montaakaan päivää ei tarvinnut odottaa, kun jo hiirenkorvat puskivat oksista ja muutaman viikon päästä saimme jo jonkin pensaan kukintojakin esiin. Oksiin kannattaa myös suihkutella vettä suihkepullosta aika ajoin ja tosiaan vaihtaa raikas vesi muutaman päivän välein. Yhtenä vuonna meillä kukki mustikanvarvut sisällä kun ulkona oli vielä lunta! 

Useimpien puiden, kuten koivun ja pihlajan lehdet myös kuihtuvat varsin nopeasti. 

Huomioithan allergiset lapset tehdessä näitä tutkimuksia. Ainakin pajujen ja koivujen tuomista sisään varoisin, jos ryhmässä on vahvasti siitepölyille allergisia lapsia.

Kauniiden koivumaljakkojen ja äitienpäiväkukkaruukkujen tekemiseen saat vinkit täältä.

Höplän Täplän verkkokaupassa on myös myynnissä esim. rairuohon kasvattamisen motivointiin kiva Kylvö-kuvitettu loru täällä                                         

Kommentit