Ovi taikamaailmaan

Ovi taikamaailmaan

Taikaako on maailma tonttujen?

Nään pienen oven ihmeellisen.

Kulkeeko tonttumme läpi sen,

kera pienten ja suurten lahjojen?

Kuinka saa hän ne mahtumaan,

aukosta pienestä mun maailmaan?

Täytyy taika joulun olla valtava,

satujen hohde niin lumoava!

                      -Jonna Karosto


Tonttuovet olivat monessa perheessä lasten ihmeteltävänä takavuosina ja osalla vielä nykyäänkin ehkä yhdistettynä viime vuosien hittijuttuun; keppostelijatonttuun (Elf on the shelf). Osalla tonttuovista ilmestyy aina uusi pieni tavara yön aikana joulukalenterin tapaan, osalle tonttu jättää viestejä tai tehtäviä ja joidenkin perheiden tontut hassuttelevat tekemällä mitä ihmeellisimpiä kepposia kodissa. Tavarat ovat vaihtavat paikkaa tai jauhot on levitelty pitkin keittiötä, tai illalla raivatut lelut onkin levitelty kuin niillä olisi leikitty. Kaikki kengät saattaa olla käännetty eteisessä nurinpäin tai tv kääntynyt ihan vinoon tai tonttu on paistamassa vaahtokarkkeja tuikun luona.


Jokainen vanhempi tuntee lapsensa parhaiten ja on otettava huomioon lapsen sietokyky rutiinien särkymisestä. Toisille voi nämä kepposet sekoittaa pään aivan liikaakin, kun taas toiset niitä ehkä jopa tarvitsevat ja suurin osa lapsistahan lähtee tarinaan mukaan nauttien. Itse käytän työssäni päiväkodissa paljon nurin kurin päiviä, joissa tehdään juurikin kaikkea hassusti. Näen ne myös pedagogisesti herkullisina päivänä lapsille, jotka jumittuvat kovasti totuttuun. Mitään niistä hommista ei ole kenenkään pakko tehdä (kuten vaihtaa vaatteita nurin päin tai olla eri parin sukissa, tai syödä pöydän alla välipalaa), mutta he näkevät myös mallin siitä, ettei aina kaiken tarvitse tapahtua samalla tavalla. Toki on erityislapsia, joille todellakin rutiinit ovat kaikki kaikessa ja luovat turvallisuutta, ja heidän kohdallaan on oltava varovainen tällaisissa asioissa.

                            

Tonttuovea ja tuollaista keppostelijatonttua  (Elf on the shelf) voisi käyttää mainiosti myös arjen helpottamiseen kotona. Saattaisi jo silkan ihmettelyn voimasta jonkun aamun pukeminen hoitoon lähtiessä onnistua nopsaan, jos tonttu olisikin asetellut ulkovaatteet vaikka olohuoneen tai keittiön lattialle pukemisvalmiiksi kenkiä myöten tai tontun piilottama toinen kenkä löytyy katonrajasta! Siitä riittäisi pienelle ihmettelemistä koko päiväksi.

Tai keittiön pöydällä olisi lapsen aamupala sekä kotileikkilautasella tontun oma leipäpala, josta olisi vain rippeet jäljellä ja muovimuki, josta olisi jo maitoa juotu. Tai jos tonttu on puraissut kurkusta ja jättänyt lapselle oman palan, voi kurkkukin mennä tontun innoittamana livakkaan alas.

Myös hammastahnaa on voinut tontulta hiukan purskahtaa vessan pöydälle hänen pestessä hampaansa aamulla! Vanhemmat voivat muistuttaa lapsia, että tonttujenkin on pestävä hampaat ennen tontuntöihin lähtöä, joten hän varmasti toivoo myös teidän pesevän.

Positiivisen pedagogiikan näkökulmaakin voi helposti tonttuovella hyödyntää. Tonttu voi tuoda postilaatikkoon lapsen vahvuuksista viestejä vaikka muutamalla sanalla. Tai pieniä kirjelappusia, jossa vaikka lyhyesti kehutaan kuinka hienosti oli eilinen kauppareissu mennyt ja kuinka kaikilla oli sen jälkeen hyvä mieli. Tai kuinka kauniisti lapsi jakoi lelupetsit, kun sisko halusi leikkiä myös niillä.

Tällä tontun viestillä on toisaalta helppo antaa positiivista palautetta lapselle pienistäkin hyvistä hetkistä (mitä ei aina tule sanottua ääneen) ja toisaalta lapselle niillä voi olla vahvempi vaikutuskin kuin äidin ja isän sanomana. 

Päiväkotiryhmässä on paljon toteutettu tätä niin, että on pyydetty jokaisen lapsen vanhemmilta jokin kirje, jossa vanhemmat kehuvat omaa lastaan hyvinkin spesifisti tai kertovat tarkkoja yksityiskohtia tapahtumista (mikä ihmetyttää lasta, kuinka tonttu voi tietää kaiken). Joillakin tähän on mietittynä pohja, johon vanhempien on helpompi vastata.


Kaikelle tälle toki on oletuksena, että perheessä on tapana uskotella tonttujen ja joulupukin olemassa oloa. Kaikki eivät näin tee joko uskonnon tai muun syyn takia. Toki tonttuoven voi laittaa päiväkotiryhmäänkin lasten ihmeteltäväksi, mutta perheet täytyy tällöin tuntea tosi hyvin, ettei se loukkaa kenenkään vakaumusta.

Päiväkodin joulukalenterina tonttu voi tuoda jokaiselle vuorollaan satuhieronnan, joka tehdään päiväkodilla rauhallisessa tunnelmassa ja jonka saa mukaan kotiin tehtäväksi esim. illalla kotona. 

Täältä löytyy joulukalenteriksi tonttuoven ympäristöön tulostettava tiedosto, joka sisältää 24 kaunista numerosydäntä, 24 taikametsän joululorua ja tontun hassuttelevan kirjeen. Lisäksi kaupan päälle tulee 24 sivuinen tiedosto, jossa on etsittynä ja kauniiksi muokattuna 24 talvi- ja jouluaiheista satuhierontaa. Numerosydämiä voi käyttää muutoinkin kuin joulukalenterissa esim. lukujonoleikeissä ja -tehtävissä.

                   

Mikäli et itse jaksa alkaa valmistamaan tonttuovea, kurkkaa Höplän Täplän loruleikkien sivulle ”Muut tuotteet”. Siellä saattaa olla pieni erä koristeltuja tonttuovisettejä myynnissä uniikkikappaleittain. Voit myös kysyä yksityisviestillä toivetilausta.

Loruleikit löytyy nyt myös Instagramista @loruleikit ja Facessa Höplän Täplän loruleikit, joissa löytyy  ainakin joulun 2023 tienoilta monia ideoita muihinkin tontun kirjeisiin.


Taiantäyteistä joulunaikaa kaikille! Voit tehdä halutessasi lorukortin alla olevasta kuvasta.

Tontullakin on usein niin kiire, ettei ihan kaikkiin virheisiin ehdi takertua, mutta ei kai se haittaa? Tonttu pahoittelee kuvan runossa olevaa kirjoitusvirhettä! Ja vilahtelee niitä virheitä varmasti teksteissäkin pilvin pimein. 







Kommentit