Pitkäsen tonttuperheen yöseikkailut

Askartelimme joulun alla päiväkodilla kaikille lapsille jokaisen itsesuunnitellun ja -tehdyn tontun ja tulikin tosi erilaisia ja eri materiaaleilla tehtyjä upeita, omanlaisia luomuksia. Osa teki vartalon vesi-ilmapallon päälle silkkipaperilla, osa teki wc-paperirullatontun ja osa pahvista. Hattuina oli jopa kastanjan kuoren puolikkaita.

Yksi hellyttävimmistä oli tonttu, jonka tekijä halusi tehtävän tontun tooooosi pitkäksi. Ideoimme yhdessä pitkän kartonkitontun, josta tuli upea!


Tein itselleni myös kotona ”Pitkäsen tonttuperheen”, jossa on eri kartongeista tehtyjä tonttuja. Mm. minun vierastamasta materiaalista; aaltopahvista tuli tosi kiva tonttu. Usein aaltopahveja kertyy päiväkotien hyllyyn eikä niitä osata oikein käyttää. Tässä hyvä vinkki aaltopahvien hyödyntämiseen. 

Kaikissa kovissa kartongeissa on hyvä ymmärtää kartongin ”kuitusuunta” ja kuinka se selvitetään. Se määrää kummin päin tonttu kannattaa leikata. Tässä ohjeistusta aiemmasta postauksestani;


Ota kiinni ison kartongin lyhyemmän sivun nurkista ja taita kartonki esim pöytää vasten kevyesti rullalle niin, että nurkat lähenevät toisiaan. Älä tee kuitenkaan taitosta kartonkiin.




Avaa kartonki ja tee sama testi pitkällä sivulla ottaen suunnilleen saman mitan käsien väliin kuin aiemmin (ei siis koko pitkää sivua). Tunnet kuinka toisin päin kartonki taittuu paremmin ja kaari on pienempi ja toisin päin se haraa vastaan ja kaari on laajempi. Kortti kannattaa leikata siis niin päin, että taite tulee saman suuntaisesti kuin kartonki taittui helpommin = kuitusuunnan mukaisesti.


Helpointa on tehdä pitkä tonttu leikkaamalla teräväkulmainen kolmio, jossa alaosa on reilut 20cm leveä, korkeus mielen mukaan, esim. 30-40cm) ja pitkät sivut hiukan leveämmiksi (liimausvara). Kun olette saaneet kierrettyä kartongista kartion (saattaa joutua hiukan ”murtamaan” kuitusuuntia), kannattaa laittaa kuminauha/kuminauhoja tai ponnareita pitämään kartonki kartiona, jolloin lapsi saa liimaa reunojen alle. Pyykkipojat ovat myös hyviä apuvälineitä puristamaan kartonkia toisiinsa ainakin ala-sekä yläreunasta tonttua. Kiinniliimautuminen ei vie kovinkaan kauaa, jos saatte kunnolla osat puristettua yhteen.

Sillä välin voi suunnitella tonttua muutoin ja valmistaa esim. kasvot erilliselle valkoiselle paperille tai lisätä kimalletta hattuun. Pumpulista saa nätisti partaa. Kasvojen yläpuolelle laitoin sitä myös hatun reunustaksi. Alareunaa täytyy leikata, että tontun saa pysymään pystyssä. Mikäli näitä tekee ryhmässä useampi lapsi, suosittelen melkein liimaamaan jokaisen omalle kartonginpalalle, sillä esiin laittaessa nämä ovat tosi herkkiä kaatuilemaan a tekemään domino-efektin, joten säästää hermoja jos jokainen seisoo omalla alustallaan.


                                               


Lasten tekemiin tonttuihin ei minulla ole julkaisulupaa, mutta "perhe Pitkäsellä" sain kuvattua vinkiksi teille aikoinaan netistä nappaamani idean, joka aiheutti ihmetystä lapsissa. Teemana meillä ryhmässä on ollut viime aikoina mielikuvituksen, leikillisyyden ja sadun maailma. Osalle lapsista... yhä enenevässä määrin, on haastavaa heittäytyä leikkiin ja käyttää mielikuvitusta leikissä. Niinpä järjestin heille yllätyksen, jossa oli ripaus sadun taikaa.

Kyllä lapsilla oli ihmettelemistä aamulla, kun heidän itse tekemänsä tontut olivat jähmettyneet pöydällemme piparikulhon ympärille, vaikka ne oli jätetty ikkunalaudalle edellisenä päivänä . Yksi jopa roikkui piipunrassikädestään kulhon reunalla. Ryhmän puhelimesta löytyi myös öisiä kuvia, joissa tontut olivat sohvalla taskulamppujen valossa kirjaa lukemassa sekä autoleikeissä mm. sulloituneena parkkitaloon ja leikkibussiin!

Tuona päivänä vietimme lasten suunnittelemaa tonttukoulua haastatteluineen ja pajoineen. Yhdessä pajassa lapset saivat keksiä mitä kaikkea tontut olivat yön aikana tehneet. Kanatkin ovat olleet bilettämässä kuulema! Aivan huikeita tarinoita lapset keksivätkin!


Muutama vuosi sitten meillä oli yö-projekti, jolloin lapset mm. toivat omat pehmonsa hoitoon päiväkotiin yöksi. He rakensivat pesiä niille ja tekivät ruokia ja mm. poppareita revityistä ja rypistetyistä papereista viikonlopun herkuiksi.

Maanantaina kun tulimme ryhmätilaan, olivat pehmot heitelleet poppareita lattialle ja ne nukkuivat nukensängyssä. Puhelimessa oli kuvia heidänkin yöllisistä seikkailuistaan. Pehmot olivat juhlineet synttäreitä, maalanneet sekä soittaneet soittimilla sekä lukeneet myös kirjaa lampun valossa ja näistä kaikista löytyi puhelimesta kuvat ihmeteltäväsi. Hyvin johdatti lapsia mielikuvituksen maailmaan ja keksimän omia tarinoitaan mitä yöllä olisi tapahtunut. 

  

                                 


SEIKKAILUNTÄYTEISTÄ JOULUNAIKAA LORULEIKKIEN SEURAAJILLE!

Joko olet tykännyt Höplän Täplän loruleikkien Facebook-sivusta (Höplän Täplän loruleikit) tai onko instassa seurannassa @loruleikit?

Verkkokauppaan pääset kurkkaamaan täältä. Joka kuukausi yksi tuotteista on -25% alennuksessa! 


Kommentit