Pääsiäisen lähestyessä on perinteisesti tapana kasvattaa lasten kanssa pöytiin tipuille alustaksi tuuhean ja kauniin ruohomaton. On siis aika kasvattaa rairuohoa… vai kenties
… ohraa tai
... vihanneskrassia tai
… punajuurta tai
... sinapinsiementä vai
... popcorniako?
Kyllä vain, kaikki nämä sopivat mainiosti rairuohoksi. Ohra on varmasti kaikille tuttu kasvatusvaihtoehto, mutta kaikki vanhemmat eivät ole vielä törmänneet siihen, että lapset kertovat innoissaan laittaneensa poppareita kasvamaan päiväkodissa. Pistäkäähän tutkimus pystyyn lasten kanssa kasvaakohan popcornin siemenistä valkoisia, syötäviä poppareita? Joka kaupassa myydään maissinjyviä edullisesti ja niitä multaan reilusti kylvämällä saa tanakan, hiukan ohran kasvustoa muistuttavan ruohon. Nämä itävät himpun verran hitaammin kuin rairuoho, joten kannattaa laittaa ajoissa kasvamaan.
Monelle yksi uudemmista tuttavuuksista on ollut kaunis punajuuri, jossa on punertavat versot, mutta tämä vaihtoehto on toki kalliimpi muiden vaihtoehtojen hintaan verrattuna (voi kylvää pieniin kippoihin tai kananmunankuoreen isolle lapsiryhmälle). Itse varaan vaihtoehdoksi muutaman pussin kaikkia, koska lasten valinnat jakautuvat yleensä suht tasaisesti.
Punajuuren versot ovat myös siitä käteviä, että ne ovat myös syötäviä. Kuten myös maissinversot sekä uusin kokeiluni; sinapinsiemen(pääkuvassa)! Aivan mainio kasvatettava rairuohon asemasta. Meillä ainakin maustekaappiin oli jäänyt pussinjämä näitä, joista kasvoi nopeasti kiva, tuuhea ruoho. Tätäkin pystyy syömään, mutta maku on tosi voimakas.
Myös syötävä vihanneskrassi on kaunista ruohona.
Mikäli haluat päästä edullisesti (esim. kasvatat suurelle lapsiryhmälle isoissa astioissa), suosittelen vierailemaan isojen markettien puutarhapuolella ja ostamaan nurmikonsiemeniä. Itse ostin Prismalta nurmikonpaikkauslaatikon, jonka hinta oli n. 6€ ja siitä saa tosi paljon ruohoa. Siemeniä oli hyllyssä helmikuun puolessa välissäkin; toki en takaa, että joka paikassa ovat hyllytuotteina talvellakin. Kylväessä siemenissä ei kannata säästellä vaan kylvää niitä reilusti, että kasvusto on tuuheaa ja kaunista. Ja jos nurmikonsiemeniä jää, voi vanhalle uunipellille kylvää eläinleikkiin nurmikon.
Kannustan toki lasten kanssa kasvattamaan kaikkea muutakin ja tekemään erilaisia kokeita. Aina ei onnistuta saamaan aikaiseksi kauniita kukkivia kukkia tai onnistuta kasvattamaan maissintähkiä tai herneitä syötäväksi asti (versot syödään ennen kuin herneet ovat kasvaneet)... tärkeä tutkimustulos on sekin, että kasvit nyt kuolivat loman aikana ja miettiä yhdessä miksi? Mitä niille tapahtuu kun ne eivät saakaan vettä ja valoa.......... Tästä saisikin taas hienon tutkimuksen laittamalla osan kasvustosta vaikka läpinäkymättömän mukin.
Aina lasten kanssa syödessä itse kasvattamia versoja, kannattaa heille korostaa, että mitä tahansa vihreää ei saa mennä syömään vaan aikuinen antaa turvalliset syötävät lapsille. Ja on muistettava huomioida allergiset sekä hygienia (lapset eivät pääse esim. aivastelemaan versoihin eikä koskettelemaan niitä).
Alla on tosi vanha ja huono kuva, mutta antaa vinkkiä kuinka siementen itämistä ja juurten kasvamista voi seurata laittamalla niitä kasvamaan vaikka tyhjän cd-levyn kansien väliin (muista laittaa se jollekin alustalle, ettei kastellessa vedet valu pöydälle). Multaakaan ei tarvitse vaan märkä talouspaperikin käy kasvualustaksi helposti itäville siemenille. Tämän kokeen voi tehdä myös herneellä esim. kardemummaputkiloon tai kuumemittarin koteloon.
Lapsilta voi kysellä mitä he haluaisivat kokeilla kasvattaa. Kaikkia ruokien siemeniä voi laittaa multaan ja tutkia mikä lähtee kasvamaan; esim. paprika ja tomaatti itävät tosi helposti. Pettymykseksemme kissoja emme ihan onnistuneet eräänä vuonna kasvattamaan... yksi lapsi sanoi meidän laittaneen kissansiemeniä multaan (pussin kyljessä kissan kuva)!
Höplän Täplän loruleikessä on myynnissä lapsille hahmotus- ja kuullun ymmärtämisen tehtävä juuri rairuohon kylvämisen motivoimiseen. Loru käy läpi ruohon kasvattamisen prosessin ja sen edetessä lapsen tehtävä on etsiä alustaan oikea kuva oikeaan kohtaan. Tuotekuvauksessa on monia pelimuunnelmia, joilla saat tuotteesta irti enemmän. Pohjassa on myös kasvattamiseen motivoivia kysymyksiä, jotka voivat innostaa pikkututkijoita suurempiinkin tutkimusprojekteihin.
Kuvitetun kylvö - lorun voit tilata täältä.
Linkitän vielä kivan ekologisen istutuspotin ohjeen Ruususuu ja huvikumpu - blogista, jossa kerrotaan kuinka voi tehdä sanomalehdestä istutuspotteja (alkuperäinen ohje Tiina Rinteen kirjasta Valo leikkii paperilla).