Sokerinen yötaivas ja partavaahtoa

Tutustuimme sokerimaalauksen ihaniin saloihin tehdessämme yömaiseman taustaksi omavalintaiselle partavaahtohahmolle yö-projektiimme liittyen.


Yö-projektin idea lähti luonnollisesti lapsilta ja olimmekin jo ehtineet pohtia yöelämää monelta kantilta ennen kuvataidetyön aloitusta. Mm. yöeläinvideoita olimme katsoneet Yle Oppimisen sivuilta (Luonnon öiset kulkijat) ja laitoimmepa lähimetsään riistakamerankin muutamaksi yöksi…. tosin pakkasten takia aika laihoin tuloksin kylläkin. Tavoitteisiin sen enämpää menemättä, kerron alla sokerimaalaus- sekä partavaahtotekniikan perusohjeita.


Sokerimaalausta varten teimme aluksi liuoksen, jossa keitettyyn tai todella kuumaan veteen liotetiin sokeria vähintään saman verran kuin vettä tai mieluummin jopa suhteessa 1 osaa vettä, 2 osaa sokeria. Tämä on hyvä tehdä aikuisen itse tai mikäli haluaa lapset mukaan tutkimaan liukenemista, on luonnollisesti huomioitava erityinen varovaisuus kuumuuden kanssa! Anna liuoksen jäähtyä sen verran, ettei se ole vaarallisen kuumaa, kun aloitatte maalauksen.


Tällä jäähtyneellä, tahmealla (ja joka paikan sotkevalla) liuoksella laveerataan leveällä pensselillä imukykyinen paperi kauttaaltaan märäksi. Sokerilientä saa olla suht reilusti, että värit pääsevät sekoittumaan nesteessä. Toisaalta taas jos sokeria on yltiöpäisesti ja paksuja lätäköitä, tulee työstä paksu, käppyräinen ja sokeri lohkeilee valmiissa työssä. Villi veikkaukseni on, että näin tapahtuu myös jos liemi on ehtinyt jäähtyä aivan kylmäksi.


Olin tällä kertaa rajoittanut värivalikoiman yötaivaan väreihin; mustaan, sinisen ja lilan eri sävyihin. Laimensin pulloväriä hiukan nestemäisemmäksi pikkukippoihin ja näitä värejä lapset laittoivat märän sokeriliemen päälle pienillä pensseleillä pistemäisiksi läikiksi. Parhaan tuloksen saa kuin malttaa odottaa värin leviämistä, eikä maalaa normaaliin tapaan kaikkia värejä ja sokeria sekaisin. Läikkiä voi laittaa sisäkkäinkin, jolloin sisempi väri työntää ulompaa sekoittuen siihen upeasti.


                                       


Pikkutaiteilujoille riittää ihmettelemistä jo tässä, mutta heidät voi vielä yllättää töiden kuivuttua esim. seuraavana päivänä partavaahdolla!

Esimies on vain ensin vakuutettava, että partavaahto on yhtä välttämätön tarvike työssä siinä missä leivontaan tarvittavat jauhotkin ;). 


Partavaahtoseoksen valmistaminen;

Partavaahtoa pursotetaan astiaan ja liimaa (esim EriKeeperiä) sekoitetaan siihen reilusti… arviolta suhteessa 2 osaa vaahtoa ja 1 liimaa (ellei jopa puolet ja puolet). Kovinkaan paljoa ylimääräistä ei näitä kannata sekoitella, ettei vaahto lässähdä. Tätä seosta voi myös värjätä, mutta kokemukseni mukaan se lässähtää vielä herkemmin. Olen värjännyt sen kyllä laimennetulla pullovärillä, joten siinä varmaan vesi muuttaa koostumusta niin paljon - ehkä pisara elintarvikeväriä olisi parempi vaihtoehto.


Vaahto-liimaseosta lusikoidaan haluamaan kohtaan paksuksi kerrokseksi, ei siis litteäksi maalaamalla. Jos seos on kokkareista, saa sen sileäksi esim. hammastikulla kokkareita paperin päällä sekoittamalla, ihmeellistä kyllä!  Kuin taikatemppuna kokkareinen kasa onkin sileä ja ihanan tasainen.

Tähän pulleaan vaahtoon voi lisätä esim. pippureita / rei'ittäjän ympyröitä silmiksi ja napeiksi, oksia käsiksi tai luudaksi, leikattuja kartonkipaloja esim. nenäksi, hatuksi tai korviksi jne…. Lapset kyllä keksivät vaikka mitä! Lumisadetta voi myös lisätä joko vanupuikolla tai sormella töpsöttämällä.


                                                  


Sitten vain kuivamaan rauhassa, jolloin vaahto kuivaa kovahkoksi... mutta ei sitten kestä sormella tökkimistä, vaikka kuinka tekisi mieli tökkiä! Tavallaan lasten työt täytyy asettaa lasten tasolle, mutta jos kotiin viemisiksi haluaa nämä säästää, kannattaa ripustaa aika ylös. Ovat myös aika painavia ja koppuraisia sokeriliemenkin takia, mutta sain ne pysymään seinässä paksulla läpinäkyvällä teipilla usealta sivulta kiinnittäen. 

Kirjoitimme työhön toki myös teoksen yhteyteen tekstin pätkän, jossa lapsi kertoi mitä hänen yömaisemassaan tapahtuu. Itse tekemäni lumiukko ei todellakaan vedä vertoja lasten tekemille eläimille ja lumiukoille, joita ryhmässämme syntyi, mutta en niihin ole julkaisulupia kysynyt, joten on tyydyttävä tylsään, omaan malliin.


Sokerimaalaustekniikalla ja partavaahdolla voi muovata luonnollisesti aiheen miksi vaan, esim. pääsiäistipuiksi tai -pupuiksi pääsiäisen väreillä. Jutussa Vappu-unelmia partavaahdolla näet lisää partavaahtotöitä.

Kurkkaa myös vuoden 2021 juttu rakettiaskarteluista; Sokerirakettaja tummalle pohjalle, jossa upeita sokerimaalaustöitä tummalla pohjalla.  Partavaahdolla voi tehdä myös raketteja.


                                          


Höplän Täplän loruleikeissä on myynnissä hauska lumiukko-aiheinen hahmotustehtävä, jossa lapsi etsii oikean kuvan pohjaan lorun edetessä. Sen voit tilata täältä.


                                  

Kommentit