Soodamaalaus koukuttaa

Soodamaalaus koukuttaa

Onko soodamaalaus tuttu? Arvaatko mikä persikan värinen kukkamaljakko on ollut alunperin? Katso lähtötilanne alempaa ja ylläty!!


Törmäsin tähän tekniikkaan Insta-tilillä @kuitetekee sekä löysin netistä videon Maaseudun tulevaisuus-sivuilta ja lähdin innolla kokeilemaan. Ja tunnustan; olen koukussa! Soodamaalauksella voi päällystää ihan mitä vaan ja minkä väriseksi vaan! 

Päivitin tekniikkaa lähemmäs päiväkotimaailmaan ja kerron nyt kokemukseni.

Lasten kanssa tämä on ehkä lähinnä jonkin lahja- tai pääsiäisruohopurkin maalaukseen oivallinen tekniikka, mutta voisin kuvitella enemmänkin monen aikuisen innostuvan tästä sisustusmielessä. Esimerkiksi juhliin (häät, rippijuhlat, ristiäiset...) saat loihdittua upeita sisustuselementtejä tietyllä halutulla värisävyllä tai kodin uusiin verhoihin sointuvaksi maljakon kirppisten ilmaislaarien halpismaljakosta. 

Soodamaalaus on siitä kiitollinen, että materiaaliksi tuntuu soveltuvan mikä tahansa materiaali; muovi, keramiikka, lasi, pahvi... Kaikkeen tämä tuntuu tarttuvan! Metallia en muuten kokeillut, mutta varmaan siihenkin käy. Saat värioppiinkin hyvää kertausta, jos haluat tiettyä sävyä. Minä etsin persikan kukan väriä ja onnistuinkin saamaan värin mielestäni tarpeeksi lähelle. Kaikkia värejä tehdessä olisi ilmeisesti oltava pääväreistä lämpimät ja kylmät sävyt - mitä ei kyllä välttämättä ole esim. päiväkodeissa tai kodeissa käytössä.

Ohjeessa puhuttiin akryylivärien ja soodan käytöstä, mutta koska monilla ei akryylejä ole, kokeilin osan malleista ihan perus pulloväreillä ja toimii ihan hyvin. Akryyliväreillä saa ehkä hiukan tasaisempaa pintaa ja varmaan hiukan kestävämpää.... tosin yllättävän kovaksi tämä joka tapauksessa kovettuu! Tietenkään ei kestä muovipurkin rutistamista lohkeilematta, mutta normikäsittelyssä ei pieniä reunamurujen karisemisia lukuun ottamatta yksikään hajonnut.     

OHJE;

Sekoita väreistä haluttu sävy ja lisää ruokasoodaa väriin niin, että seos on puuromaista. Oikean paksuuden näet maalatessa; jos se valuu, lisää soodaa, jos se on liian tönkköä, lisää pulloväriä. 

Minä tein useimman mallit aloittaen valkoisesta väristä ja lisäten vain pensselin kärjellä vahvaa väriä pikku hiljaa, jolloin tulee pastellivärejä. Vahvojen värien ystävä voi tehdä vahvoilla väreillä suoraan. Pulloväreillä tehtäessä akryylien sijaan, täytyy kerroksen olla aika paksu, että se peittää. Maalaaminen on lähinnä sitä, että "laita kasa puuroa astian päälle ja töpsöttele se tasaiseksi kerrokseksi". Värejä voi sekoittaakin (lila-vihreä maitopurkki) sekä tehdä liukuvärjäystä tummasta vaaleaan aina laimentamalla samaa maalia lisäämällä valkoista väriä ja sopivasti soodaa (lila pilttipurkki).


Astioina minulla oli maitopurkki (hiominen ehkä auttaisi tarttumaan hiukan paremmin, mutta onnistuu ilmankin), muovinen rahkapurkki, lasisia mm. maustepurkkeja & salsapurkki ja muovinen sodastream-pullo!

                           

Enkä voinut olla taas kokeilematta omia ideoitani, joten ruskeaan maustepurkin soodaan lisäsin käytettyjä kahvinporoja! Antoi ihanan rosoisen vivahteen, mutta liikaa laitettuna kovuus kärsii. Vihreässä salsapurkissa on myös kahvinporojämiä. 

Sinisessä kimallemaustepurkissa on taas hiukan perunajauhoja tekemään rouheampaa pintaa, mutta sitäkään ei liikaa saa laittaa.

Lähikuvia pinnasta, jota voi säädellä karkeammaksi tai hienommaksi seoksen paksuudella;

Glitteriä voi ripotella märkään pintaan myös, mutta jos haluaa sen kestävän koskettelua, olisi se lakattava kuivamisen jlk.

Kulta- ja hopeamaaleilla en hoksannut kokeilla, mutta olen vakuuttunut, että tulisi hienoja!

Nyt vain tonkimaan kaikki kaappien ja kirppisten ruman väriset, mutta kauniin muotoiset, pullot ja purnukat ja päivittämään ne soodamaalilla omaan sisustukseen sopivaksi! Aineksia ei kulu kovinkaan paljoa yhteen pikkupurkkiin. 


Olethan tykännyt Facebookissa Höplän Täplän Loruleikeistä ja Instassa @loruleikit? Tykkäämällä saat kaikki vinkit ja niksit lasten kanssa touhuiluun.... aihealueina lähinnä askartelu, luonto ja kierrätys. 

Kurkkaa myös verkkokauppaan www.loruleikit.fi.


                                

Kommentit