Suolan kiteytymisen ihme

Suolan kiteytymisen ihme

Lunta odotellessa voi kasvattaa kauniita suola-kippoja omaan kotiin tai ryhmän lapsille kotiin viemiseksi, jos ryhmässänne on pikku-tutkijoita. Tämä on hyvin mielenkiintoinen tutkimisen aihe lapsille sekä edullinen ja nopea toteuttaa. Varmaan monille jo tuttu ja kokeiltukin juttu, mutta laitan tämänkin ylös tänne ideapankkiin sekä kerron joitakin vinkkejä omasta kokemuksestani.

Astiaksi valitaan lasikippo tai -kulho, jossa esim. voi pitää led-tuikkua palamassa, jolloin valo kajastaa kauniisti huurteen läpi. Mm. Piltti – tai muu lasipurkki on halpa ja hyvä kierrätysratkaisu, jos kaikkien lasten kanssa kasvatetaan suolaa kotiin vietäväksi. Kokeilin itse kasvattaa pikkuisessa pullossa suolaa, muttei se lähtenyt ollenkaan kasvamaan… liekö syynä ollut liian kapea suuaukko. Vanhoissa, ohutreunaisissa viinilaseissa suola kasvoi sen sijaan hyvin.


Suolana olen käyttänyt karkeaa merisuolaa tai ruususuolaa. Näillä onnistut ainakin, eikä ole kovinkaan kallista. Minun piti tietysti mielenkiinnosta kokeilla kasvaako ruususuolan huurre hennon vaaleanpunaiseksi ---> ei kasvanut. Mutta katso ratkaisuni värillisen suolan kasvatukseen jutun alareunasta! 


Kuumenna vettä esim. vedenkeittimessä. Veden ei tarvitse olla enää kiehuvaa kun se suola-astiaan lisätään, mutta aina kuuman veden kanssa muista erityisesti turvallisuus lasten kanssa työskennellessä! Keitintä ei saa jättää vartioimatta lasten kädenulottuville hetkeksikään.

                                                  

                                                              .


Lisää astian pohjalle suolaa niin, että pohja peittyy, mutta sitä ei tarvitse olla senttikaupalla kuitenkaan. Kuumaa vettä lisätään pohjalle niin, että suola peittyy juuri ja juuri. Purkkia voi kallistella varovasti tässä vaiheessa niin että kierrätät suolavettä reunaa ylöspäin läikyttämättä sitä yli (ei ole välttämätöntä tehdä tätä). Jätä purkki lämpimään paikkaan ”kasvattamaan” suolaa. Houkutus olisi laittaa purkit kauniille ikkunalaudalle, mutta ikkunasta hohkava viileys hidastaa suolan kasvamista. Huomasin esim. itse, että laittaessani purkit eteisen lipaston päälle, suola kasvoi huomattavasti voimakkaammin siltä puolelta, johon ilmalämpöpumppu puhalsi lämmintä ilmaa. Siispä mm. leivinuunia lämmittäessä, kannattaa kipot laittaa uunin päälle tai sen lähettyville.

                                                 

Suolan annetaan kiteytyä useita päiviä ja kuumaa vettä lisätään kipon pohjalle kun se näyttää kuivalta. Minä unohdin lopulta muutaman kastelukerran jälkeen jo koko kastelun, mutta silti suolaraja vain kipusi pikku hiljaa ylemmäs. Suola kasvaa myös ulos purkista, joten ota kiinni siitä varovasti, ettet jätä ikäviä sormenjälkiä suolaan.                           


Tämä vanha kuva näyttää oikein onnistuneesti kiteytyneen suolan. On kyllä uskomattoman kaunista, eikö? Kuten kuvasta näkyy, voi Piltti-purkin kylkeen laittaa koristeeksi vaikka tähti-tarroja.

Pienten lasipurkkien (esim. Piltti-purkkien) sisään ei suositella laitettavaksi oikeaa tuikkua, sillä niitä on hajonnut kuumuuden vaikutuksesta. Led-tuikku antaa kauniin valon huurteen läpi ja on paloturvallisempi.

Ruusu- sekä merisuolaliuosta jäi yli, joten jätin kokeeksi oksanpalasia "huurtumaan", joista muodostuikin uskomattoman upeita suolakuutioita!  Olivat tosi kauan rauhassa kaapin päällä vahvassa suolaliuoksessa, enkä lisännyt vettä ollenkaan. Reunan suola myös jatkoi kasvamistaan ilman hoitamista ajan kanssa ja vyöryi yli kaikkien suojapapereiden hyllynkin päälle!

Moni on varmaan miettinyt voiko suolan kasvattaa lasipurkkiin värillisenä? Itse olen kokeillut ruususuolan ja pullo- & akryylimaalit epäonnistuen aina. Mutta nytpä minä tiedän millä saa kauniin väriä suolapurkkeja! 

Minä olen käyttänyt lorupussien värjäykseen Dylon tekstiiliväriä (käsinvärjäykseen) eli pieniä pusseja värijauhetta. Keksin hyödyntää värjäyksestä yli jäänyttä väriliuosta suolankasvatukseen, mielessä nimenomaan musta halloween-koristelu ja tadaa... sehän onnistui! Muistakin väreistä tuli tosi kauniita eri sävyjä riippuen liemen vahvuudesta.


Muista käydä kurkkaamassa ja tilaamassa Höplän Täplän tuotteita verkkokaupasta täältä sekä tykkäämässä Höplän Täplän loruleikit – facebook sivuista ja ota seurantaan instassa @loruleikit! Sivuilta löydät myös nämä kauniit lorupussit täältä!

Kommentit