”Syökö joku tämän lopun turkkilaisenjugurtin, johon on lisätty omenahilloa?” kysyi mieheni yksi aamu. ”Minä!” Tai en kylläkään syönyt, vaan lähdin taas sotkemaan eteisen ikkunoitamme!
Etelä-Suomen lapset kaipailevat edelleen lumipeitettä maahan, mutta ikkunoihin voi lumista tunnelmaa saada helpostikin esim. piimällä, turkkilaisella jugurtilla tai muilla kiinteillä maitotuotteilla, maalilla tai jopa hammastahnalla. Itse olen tykännyt käyttää piimää jo vuosia tehden usein talvisin ikkunakoristuksia niin kotiin kuin töihinkin. Suosikkini on ollut vuosia näyttävä vanhan ajan huurreruudukko ja ruutuihin lumihiutaleet sapluunapainannalla. Uusimpana tuttavuutena tilasin ihanan mandala-sapluunan ja tein kauniin pitsiympyrän eteisen ikkunaan edellä mainitsemallani mieheni iltapalajämällä.
Ruudukkoa tehtäessä jaa ikkuna sopivan kokoisiksi ruuduiksi maalarinteipillä. Paina teippi tiiviisti ikkunaan, kun olet tarkistanut, että ruudut ovat tasakokoisia. Näin piimää ei mene väliin sotkemaan lopputulosta. Kaada piimää tms. kiinteää maitotuotetta lautaselle. Töpsöttimeksi käy itse asiassa minusta parhaiten talous- tai käsipyyhepaperista rutattu epätasainen mytty. Toki perinteinenkin superlon-töpsötin käy, mutta talouspaperilla tulee jotenkin luonnollisempi huurrejälki ja nätimpi reuna.
Tupsuttele joka puolelta maalariteipin vierestä n. 5 cm riippuen kuinka paksun jäljen haluat. Kulmat voi pyöristää ja tehdä niihin hiukan paksummin huurretta.
Varo, ettet ota töpsötintä liian märäksi, sillä piimä helposti lähtee valumaan. Aluksi jälki näyttää tosi valjulta, mutta anna piimän rauhassa kuivaa, jolloin se kirkastuu. Toki voit tehdä useamman kerroksen, jolloin valkoisuus korostuu.
Lumihiutaleet voi tupsutella vaikka itsetekemillä kalvosapluunoilla. Netistä löytyy malleja paljon, mutta huomioi mallin valinnassa, ettei kovinkaan monimutkainen ja pikkutarkka kuvio ole tarpeen tähän tarkoitukseen. Löytynyt kuvio on helppo kopioida johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan, muokata haluttuun kokoon tietokoneen näytöllä ja kopioida kalvolle suoraan näytöltä piirtämällä. Lopuksi kuvio leikataan terävällä katkoteräveitsellä ja lumihiutaleet töpsötellään haluttuihin kohtiin ikkunassa.
Kun piimä on täysin kuivanut, ota teipit irti ikkunasta varovasti. Kuvio näyttää vielä paremmalta pimeällä kuin valoisalla. Kaikilla on ensimmäinen kysymys; ”Eikö piimä ala pilaantua ja haista?” Kuivunut piimä ei haise yhtään ikkunassa. Tila voi haista kyllä sen jälkeen, kun ikkunaa on koristeltu, mutta ei enää myöhemmin.
Lasten kanssa tämän voi tehdä myös tietenkin huomioiden turvallisuuden. Ikkunan ylemmät osat olen yleensä tehnyt itse, mutta siltä korkeudelta mistä pisimmät lapset yltävät työn tehdä tuolilla seisten, ovat lapset ne tehneet; pienimmille alaruudut, pidemmille ylemmät ruudut. Hiukan olen ohjannut, että huurre pysyisi suunnilleen oikeassa kohdassa (isommille se onkin hyvä ohjeiden kuuntelun tehtävä ). Lumihiutaleiden paikat ja mallit saavat lapset vapaasti valita. Hiutaleita on myös kiva laskea myöhemmin; tuliko kaikkiin ruutuihin saman verran hiutaleita tai missä ruudussa on eniten tai vähiten. Netistä voi myös tutkia mielenkiintoista tietoutta lumihiutaleista; montako sakaraa hiutaleessa aina on tai ovatko ne samanlaisia?
Mandalasapluunan tilasin Wishiltä. Tai sapluunahan on neljäsosa ympyrää, joten painaessa kannattaa antaa edellisen osan kuivaa ennen kuin painetaan seuraava neljännes, ettei jälki suttaannu. Ikkunasta tulisi kaunis, jos jaksaisi painaa koko ikkunan täyteen pitsiympyröitä. Sabluunaarkissa oli myös pienempi sapluunaneljännes.
Kuvan jouluiset oksa- ja tonttumaalaukset on tehty pullomaaleilla.