S s suihkepullo.
R r raikas vesi.
Kenet se kastelee NYT?
Helteet ovat toisaalta ihanaa aikaa varhaiskasvatuksessa, mutta toisaalta myös hyvin vaativaa ja mielipiteitä jakavaa. Jokainen tietää kuinka tärkeää ulkoilu on lapsille, mutta voiko lähteä ulos jos lämpötila kipuaa yli hellerajan? Jokaisen lasten ihon suojauksesta ja nesteytyksestä on huolehdittava… myös niiden pienten taapertajien, jotka eivät osaa ilmaista janoaan. Toisille vanhemmille on tärkeää aurinkorasvan käyttö, kun toiset toivovat ainoan suojauksen olevan pitkät vaatteet ja sisällä olon (johon on joskus vaikea saada irrotettua henkilöstöä). Osa ei tuo rasvaa ollenkaan… kuinka näiden lasten ihoa suojellaan pitkinä hoitopäivinä paahtavan auringon alla? Lapsi kun ei pysy varjoisassa katoksessa kauaa omaehtoisesti.
Jokainen tietää kuinka vedellä ihon valelu tai kasvojen pesu viilentää hetkeksi itseäänkin, saati lasta. Kokosin muutamia vesivinkkejä sekä tärkeitä huomioita helteiden helpotukseen;
*Uinti viilentäisi luonnollisesti, mutta harvan päiväkodin pihalla on uintimahdollisuus. Pikkualtaat tai matalat vesisaavit voivat olla ratkaisu esim. perhepäivähoitajille pienen porukan kanssa, mutta hygienisyys on näissäkin huomioitava tarkkaan. Kuten myös turvallisuus lasten kanssa, joita ei voi jättää hetkeksikään valvomatta edes pienen vesialtaan äärelle.
*Jalallisia vesileikkialtaita monessa paikassa jo onkin, ja niiden ääressä lapset viihtyvät usein kauan varjossa. Tuskin ketään haittaa vaikka vähän paita tai kesäkengät kastuisivatkin. Myös pulkat ovat hyviä altaita, jos ei oikeaa allasta ole. Ympärille mahtuu monta lasta ja vesi on helppo vaihtaa tiheästi uuteen.
*Itse olen vuosia hauskuuttanut lapsia pahimmilla helteillä hetken yllättävällä viileällä sadekuurolla, jonka tuon vesiletkulla sumuttamalla. Kummasti virkistää, kun lapset tepastelevat vuorotellen suihkun alta muutaman kerran ja vaatteet saavat sumutusta kylmästä vedestä. Ensimmäisellä kerralla tämä vaatii apuja kollegalta, että lapset oppivat kulkemaan ympyrää kiertäen jonoon taka kautta, eivätkä lähde säntäilemään takaisin päin ja aiheuta törmäysvaaraa.
*Myös sadetin on huippu pienelle lapsimäärälle, jos käytössä on letku! Meillä omat lapset olivat hyvin onnellisia sadetinhetkeen, jos vanhemmat eivät ehtineet käyttää rannalla. Kiertosuunta kannattaa sopia tämänkin kanssa, ettei tule yhteentörmäyksiä.
*Vesileikeistä suosikki on myös ollut isojen traktoreiden ja poljettavien pyörien pesu tiski- tai lumiharjoilla. Ämpäriin vettä reilusti ja traktoreiden pesupiste pystyyn! Kuivaamiseen käy mainiosti vanhat pyyhkeet.
*Erilaiset vesilabyrintit / -putoukset ovat huippuja esim. kiinnitettynä vaikka aitaan. Tähän voi käyttää kierrätysastioita, kuten leikattuja mehu- ym. pulloja, joista voi tehdä kouruja ja putkia vedelle useaan kerrokseen. Alhaalla voi olla veden keräysastiana saavi, kulho tai dyno, josta voi veden kierrättää uudelleen. Kuvana on ikivanha kuva mehupullojen uudesta elämästä syyssateilla. Jo pelkästään pohjan leikkaaminen yhdestä roskistuomion saaneesta pullosta tuo wow-efektin vesileikkejä rakastaville vesihirmuille! Vanhojen lahjakassien nauhat ovat tosi käteviä näiden kiinnityksessä esim. aitaan roikkumaan!
*Leveiden pensseleiden ja tiskiharjojen kanssa vesitaide esim. pihakiviin tai lauta-aitaan on myös hauskaa touhua. Vielä hauskempaa on kun maalaa omia tai kaverin paljaita sääriä tai käsivarsia puhtailla pensseleillä! Puhtaalla tiskiharjalla saa kivoja roiskeita niin maahan kuin lapsiinkin. Pensselit kannattaa aina solmia pitkällä narulla kiinni ämpäriin. Itse olen antanut ulos monta vuotta leveitä pensseleitä ja tuntuu, että aina ne vain katoavat. Liekö viemärit vai hiekka syöneet ne. Nyt kehittelen superlonista ja narusta tupsuttimia ko. touhuun, jos ne eivät katoaisi niin herkästi.
*Vesipyssyleikit ovat monien päiväkotien hellepäivien lemppari, mutta niissä on vaarana sotaleikeistä mielensä pahoittavat vanhemmat ja myös usein isojen vesipyssyjen puute. Omat voivat rikkoutua eikä kunta ota niistä vastuuta.
*Puhtaalla lääkeruiskuilla, pipeteillä tai ilmapallopumpulla ruiskuttelu on pienimuotoisempaa ja kastelee vain vähän kohdetta. Isommilla ruiskuilla saa hauskat roiskeet kun virittelee esim. mustan dynon johonkin pystyyn ja lapset ruiskuttavat voimalla siihen, jolloin vesi räiskyy lähellä olevien päälle kivasti. Luonnollisesti ruiskun täytyy olla puhdas (ei lääkekäytön jäljiltä). Isojen ruiskujen kohdalla kannattaa muistuttaa lapsia, että kenenkään ihoon tai silmään ei sillä voi ruiskuttaa suoraan, koska paine on kova ja voi vahingoittaa toista.
* Helppo, hygieeninen ja virkistävä ratkaisu on puhdas suihkepullo täynnä raikasta vettä! Halukkaita lapsia voi käydä ruiskuttelemassa leikkien lomassa tai leikkiä kehittelemääni leikkiä;
Lapset ovat piirissä ja kasvattaja kiertää suihkepullon kanssa lasten edestä. Lausutaan lorua samalla saaden suujumppaa;
S s suihkepullo.
R r raikas vesi.
Kenet se kastelee NYT?
… jolloin siinä kohdassa oleva lapsi saa suihkun. Tässä leikissä ei tarvitse lähteä juoksemaan karkuun, vaan uusi kierros aloitetaan heti perään suihkuttaen lopulta kaikki.
*Hatun tai huivin kastelu viileällä vedellä tai kostea kangasnenäliina kasvojen tai niskan pyyhkimiseen virkistää kummasti.
*Sisällä ennen helleulkoilua olisi hyvä perustaa kampaamo, jossa lapset voisivat valita eri värisistä ”hiusväreistä” mieleisensä ja kampaaja suihkuttaisi suihkepullosta leikisti ko. värillä, mutta oikeasti hän suihkuttaa puhdalla vedellä lasten hiukset semimäräksi. Märät hiuksethan viilentävät helteellä huomattavasti päätä ja tekee olon siedettäväksi pitkäksi aikaa.
Värikiharoiden avulla opitaan sivutuotteena värejä ja niiden tilalla voisi myös olla Vanha maalipurkki-leikin pensselit, jos et jaksa omia kiharoita askarrella. Maalipurkkileikin voit tilata täältä itsellesi ja kampaamokiharoiden tiedostot täältä.
*Kampaamon ohella jalkahoitola on myös yksi hyvä virkistäytymiskeino eikä vaadi kuin istumapaikan ja saavin, johon jalat voi laittaa virkistäytymään vaikka kukkaisveteen. Ajan voi varata jalkahoitajalta puhelimitse tai kirjaamalla nimensä varauskalenteriin.... vai liekö jo sähköinen ajanvaraus käytössä ;) ? Koulutetut hoitajat aina muistavat huolehtia hygieniasta ja vaihtavat veden joka asiakkaan jälkeen!
*Vesi-ilmapallojen heitto on myös perinteinen leikki, mutta sen hankaluus on, että ne on täytettävä sisällä etukäteen ja niitä on oltava paljon. Niinpä tämä hauskuus onkin aikamoista kertakäyttöistä roskaamista, josta syntyy turhaa muovijätettä vain pienen hetken ilosta.
*Jos vesi-ilmapallot täyttää viileällä vedellä, voi niillä kokeilla vesi-ilmapallorentoutusta / -viilennystä pyörittelemällä palloa pitkin lapsen selkää tai raajoja rauhoittavan musiikin soidessa taustalla tai samalla rauhoittavaa satua kertoen.
*Isompia lapsia voi viihdyttää esittämällä vesiämpärin pyöritysohjelmanumeron, jota lapset voivat opetella itsekin tekemään! Samalla voidaan tutkia miksi vesi pysyy ämpärissä ja huomata hitauden vaikutus veden käyttäytymiseen… ja kastua joko tahattomasti tai tahallisesti!
*Jääpalojen sulatus ja argeologien jääkaivaukset on kaikilla varmasti tiedossa olevia hellepäivän vinkkejä kuten myös lelujen uinti-/ pesupäivät. Myös pienten jääpalojen heitto maahan on hauskaa, joskin täytyy varoa jääpalasten sinkoutumista.
*En malta olla vinkkaamatta hellepäivän virkistykseksi myös mökkisuihkua. Meille hommattiin mökille ko. suihku, jossa siis ladattava pää upotetaan vettä täynnä olevaan ämpäriin ja toinen pää toimii käsisuihkuna. Todella kätevä laite vaikka lasten käsivarsien ja jalkojen huuhtomiseen helteellä. Lisäksi heti kasvattajana näin tässä oivan mahdollisuuden kuravaatekautena taloon, jossa ei ole kunnollista kuraeteistä!
Joko olet tykännyt Höplän Täplän loruleikkien facebook-sivuista ja ottanut Instassa seurantaan @loruleikit? Saat seuraajana heti kaikki vinkit ja ideapäivitykset sekä infot tarjouksista & uusista tuotteista. Verkkokaupassa on joka kuukausi joku tuote reilussa tarjouksessa, joten käy ihmeessä vilkuilemassa löytyykö jotain kivaa tilattavaa.
Mikäli itse tykkäät askarrella, voit ostaa tuotteita ladattavina tiedostoina edullisemmin täältä ja laminoida tuotteet itse.