Palloni on värikäs”
sanoi apina äänekäs.
Apina palloon puhalsi,
pallo kauas karkasi.
Taivaalla se lenteli,
apina sitä katseli.
Huusi sille; ”Heippa hei.
Hyvää vappua, heikun kei!”
-Loruleikit.fi
Lorusta voit tehdä uuden keväisen kortin lorupussiisi ;).
Jo aiemminkin esittelemäni partavaahtotaide sopii erinomaisesti vappupalloaskarteluihin tai kesän haavejätskitöihin kolmiulotteisuutensa takia. Höplän Täplän loruleikkien blogin on tarkoitus esitellä eri taidetekniikoita, mutta kannustan teitä soveltamaan tekniikoita laajasti ei vuodenaikojen töihin. Partavaahto soveltuu yhtä hyvin lumiukontekoon talvella, kuin kukka- ja jätskitaiteen tekoon kesällä.
Materiaalit ja työvälineet;
Tarvitset tähän työhön tukevaa paperia, partavaahtoa, EriKeeper- tai muuta vastaavaa liimaa (/ liisteriä), narua, värejä, esim. elintarvikevärejä sekä koristeita.
Huom! Partavaahto on usein hajusteellista, joten huomioithan ettet voi tehdä näitä tavallisilla partavaahdoilla, jos työpaikallasi on hajusteyliherkkyydestä kärsiviä!!! Cien vaahto (fresh) oli aika mietotuoksuinen, mutta siinäkin oli ainesosina parfyymi.
Huom! Katso myös lopusta hyvin tärkeät puhdistusohjeet ennen työn aloitusta, sillä ne määrittävät työvälineet!
Paperin valinta;
Paperiksi kannattaa valita reilusti kopiopaperia paksumpi paperi, joskaan mahdotonta ei ole kopiopaperillekin tehdä jos muuta ei ole saatavilla. Pikkujätskityö on tehty kopiopaperille, joten näette, että kuivaessa vaahto vetää paperia kovastikin kuprulle, jolloin esim. työn taustaan liimaaminen on vaikeaa tai lähes mahdotonta. Ehkä alustaan teippaaminen koko työnteon ja kuivamisen ajaksi voisi pelastaa myös ohuen paperin. Itse käytin 300 g;sta akvarellipaperia, jossa värit sekoittuvat todella kauniisti.
Taustan värittäminen;
Kaunis taustaväritys on tehty aiemminkin postaamani ohjeen mukaan kierrättäen vanhoja tusseja, jotka eivät enää piirrä. Ohjeen löydät täältä. Aluksi laitoin liian paljon vettä suhteessa tusseihin (osa tusseista olikin jo käytetty useamman kerran), joten väristä tuli aika laimea. Annoin väriliemen olla seuraavaan päivään avonaisessa astiassa, jolloin liika vesi haihtui ja pigmentti vahvistui. Toki taustapaperin voi maalata laimeilla vesi- tai peiteväreilläkin. Myös elintarvikeväreissä on runsaasti pigmenttiä, joten sitä muutama pisara vesitilkkaan, niin saat ihanaa taustaväriä.
Vaahtoseoksen tekeminen;
Taustan kuivuttua tein kahdenlaisia partavaahtoseoksia. Sekoitussuhde on n. puolet liimaa ja n. puolet tai hiukan enemmän partavaahtoa (+ mahdollisesti jotain vahvapigmenttistä väriä, kuten elintarvikeväriä).
Halusin myös kokeilla edullisempaa, omaa versiotani alun perin oppimani liima-partavaahtoversion rinnalle, joten tein kokeeksi vanhasta tapettiliisterijämästä hyvin kiinteän liisterin. Jo muodostaessa jätskitötteröitä näki, ettei massa ole lähellekään niin ilmavaa ja tasaista kuin liimalla tehty. Kuivaminen kesti monta päivää ja veden haihduttua työ lyssähti ja lopputulos oli muhkurainen. Onhan tässäkin kohotunnelmaa, mutta kuten kuvista näette, on liima-partavaahto ehdottomasti upeampaa lopputulokseltaan. Jätskien tötteröt on tehty reilulla kerroksella liisteriseosta, mutta onneksi eivät pilanneet työtä, vaan sopivat ihan hyvin tähän kohtaan.
Vaihtoehto: "Kotonajakaupungilla"-blogissa on partavaahtomaalauksesta tämä versio, johon tulee myös jauhoja https://www.kotonajakaupungilla.fi/search?q=kohokuvia . Pinta ei tule niin sileä, mutta jauhoja voisi kokeilla laittaa tähän minun oppimaani vain hiukan, jolloin pinta ehkä säilyisi aika sileänä, mutta liimaa ei tarvitsisi niin paljoa, jos sitä ei ole käytössä ylen määrin. Kokeilkaa ihmeessä eri versioita!
Seoksen värjääminen;
Seosta voi käyttää joko valkoisena tai sitä voi värjätä joko;
- suoraan valkoiseen työhön (tässä tapauksessa ilmapalloon) laittamalla esim. elintarvikeväriä muutama pisara joko yhtä tai useampaa väriä ja sekoittaa väri marmorimaiseksi vaikka tikulla tai
-jakamalla valkoisen massan niin moneen astiaan, kun värejä haluat ja sekoittamalla jokaisen värin niihin esim. kertakäyttölusikalla.
Kokemukseni mukaan väriksi käy joku vahvapigmenttinen väri (elintarvikeväri, tusseista liotettu vahva väri, pulloväri, mustekin varmaan käy…). Varo kuitenkaan laittamasta liikaa vettä värin mukana seokseen, koska silloin se voi lässähtää. Pikkujätskeistä näetkin, että valkoinen pallo jäi värjättyjä muhkeammaksi.
Voit sekoitella työssäsi myös näitä värillisiä seoksia eli esim. laittaa isoon ilmapalloon jokaista väriä lusikallisen ja sekoitella tikulla niistä haluamasi moniväri.
Työstäminen;
Olipa massa kumpaa versiota tahansa, tiputetaan sitä sopiva määrä haluttuun kohtaan paperia kahta lusikkaa apuna käyttäen korkeaksi keoksi. Tämä tekniikka ei ole minusta maalaamista, vaan lähempänä kolmiuloitteista rakentamista. Lapset helposti lähtevät maalaamaan ja levittämään vaahtoa litteäksi, mutta voit kuvailla tai näyttää heille pallon pintaa, joka on pyöreä eikä litteä ja kertoa, että tarkoitus on jättää vaahto pyöreäksi kuin puolikas pallo. Hiukan pintaa kannattaa toki tasoitella ja ohjailla kuvio oikeaan muotoon esim. lusikalla. Jos seos on kokkareista, saa sen sileäksi esim. hammastikulla kokkareita paperin päällä sekoittamalla, ihmeellistä kyllä! Kuin taikatemppuna kokkareinen kasa onkin sileä ja ihanan tasainen.
Koristelu;
Kun seos on märkää, voi sen pinnalle tiputella koristeita. Seoksessahan on jo liimaa, joten niitä ei tarvitse painaa työhön; tiputtaminen riittää tai ehkä kevyesti korkeintaan kynänkärjellä siirrellä tai painaltaa.
Itse laitoin ilmapalloihin hiukan kimalletta ja jätskeihin kimalletta, helmiä, nappeja ja paljetteja eli kaikkea mitä omilta tytöiltäni on lapsuusvuosien askarteluajoilta jäänyt laatikoihin lojumaan - niin olenhan se hamsteri, joka ei heitä juuri mitään roskiin, koska joku päivä niitä voi tarvita…. vaikka partavaahtotaiteiluun ;) !!!
Tähän märkään ilmapalloon työnsin jo valmiiksi narun pään ilmapallon sisään ja tikkujätskille puolikkaan jäätelötikun. Töitä kannattaa kuivattaa vaakatasossa pari päivää. Kuivavat aika hitaasti.
Työn kuivuttua siihen voi myös varovasti piirtää tussilla (tötterön ruudukko).
Näistä tulee tosi hauskoja jos vielä jaksaa ottaa kuvat lapsesta kädet ylhäällä ja tulostaa ne työn alareunaan aivan kuin lapsella olisi ilmapallonippu kädessään.
Käsien kohtaan tein viillon ja pujotin narut työn takapuolelle. Jätsityössä voisi tulostaa lapsen kasvot työn alareunaan ja piirtää haaveilukuplat jätskiä kohtaan ja kirjoittaa mistä lapsi haaveilee.
Reunoja voi myös halutessaan koristella tusseilla tai kuten ilmapallotyössä vedin sinistä ja valkoista pulloväriä pensselillä reunan alapuolelta niin, että työhön tuli kivat reunustukset.
HUOM! Puhdistusohjeet;
Kun olet tehnyt kaikki työt vaahtoseoksilla, et voi huuhdella hanan alla käyttämiäsi työvälineitä!!! Sekä liima, että liisteri jähmettyvät putkiston pinnalle, joten niistä on pyyhittävä paperilla enimmät vaahdot ja kuivettuaan karisteltava roskiin tai laitettava koko rasia roskiin. Siksi on hyvä kierrättää mm. jugurttipurkit ja muut joutavat tikut tai paksut pahvinpalat sekoitustikuiksi pestävien muovikippojen sijaan. Esim. kynän kärjen voi pyyhkiä kostealla paperilla, jolloin liimaa ei joudu viemäreihin.
Olethan tykännyt loruleikkien Facebook-sivuista? Instakin alkaa lähiaikoina päivittyä, joten eikun seuraamaan sitäkin; #loruleikit. Verkkokaupasta täältä löydät pedagogiset pelit ja leikit sekä liikunta- ja lorukortit työkaluiksi arkeen työskennellessäsi lasten kanssa.
Hauskaa vappua ja kesää kivojen askarteluiden parissa! Niitähän löytyy Loruleikkien Insta- ja Face Book-sivuilta