Vappuna varaslähtö kesään

Vappuna varaslähtö kesään

Tänä vuonna saimme nauttia jo huhtikuun lopussa upeista, aurinkoisista ilmoista. Kaapista löytyi vesi-ilmapalloja, joilla saa näppärästi värikästä taidetta vappujuhliin (idea kopsattu taas somesta aikoinaan). Tämä tekniikka on helppo ja nopea toteuttaa myös alle 3-vuotiaiden kanssa ja ympärille voi myös kasvattaa suuremman väri-teeman.


Vesi-ilmapallon täytimme vedellä – ei liian pinkeäksi, sillä se voi puhjeta pöydälle – nimimerkillä kokemusta on ;). Onnistuu kyllä ihan ilmallakin puhalletulla vesi-ilmapallolla, mutta vedellä täytetyllä pallolla tekeminen vaatii hiukan voimansäätelytaitoja ja on lapsista jännempää. Toisaalta voi olla jopa helpompaa saada jälki paperiin painavalla pallolla.


Pohjiksi valitsin erivärisiä, vaaleasävyisiä papereita, että ilmapallon värit erottuvat hyvin. Onnekseni pelastin aiemmin muutossa paperinkeräystuomiolta pastellinvärisiä hyväkuntoisia kansioiden välilehtiä, joten nyt vain leikkasin niistä reiät pois ja kierrätin lasten töihin. Aina suosittelen miettimään pois heitettäville tavaroille mahdollista jatkokäyttöä roskiin viemisen sijaan.                                               Ilmapallosta otetaan tukeva ote ja kastetaan se haluamiin väreihin, joita on esim. lautasella. Palloon voi noukkia useampaa väriä ja värit painetaan paperiin ilmapalloksi. Tässä kohtaa voi palloa vaikka pyörittää tai hiukan vetää ja ihmetellä värien sekoittumista ja syntyviä upeita värejä. Sydämen muotoisia sekä pitkulaisia palloja voi myös sommitella. Valkoinen väri ja pieni määrä mustaa antavat kivan säväyksen väreihin.  Sormella  voi tehdä väleihin pikkupalloja, jolloin saa perspektiiviä kaukana/lähellä leijuvista palloista.

Kun lapsen haluamat ilmapallot olivat valmiina, annoimme maalin kuivua, jonka jälkeen isommat rajasivat itse ilmapallonsa tummalla tussilla; pienempien kanssa teimme rajauksen yhdessä. Rajaaminen onkin hyvä hienomotoriikan harjoitus ja vaatii täsmällisyyttä ja sinnikkyyttä. Joka palloon piirsimme alle kolmion (nämä voi myös halutessaan maalata täyteen pienellä määrällä maalia) sekä narun ja itse tein reunarajauksen kalligrafia-tussilla (isot toki tekevät itse). Käytän paljon töissäni ZIG-kalligraphy tusseja, joissa on ohut ja paksu pää sekä myös paljon värivaihtoehtoja, mutta valitettavasti niitä ei enää taideta myydä missään. Ihan normaali paksu viistoteräinen taulutussi ajaa saman asian, jos niitä talon toimistotarvikevarastosta löytyy paremmin. Mallityöt postauksen kuvassa ovat taas tylsiä minun tekemiä, mutta lasten tekemistä tuli paljon hienompia. Julkaisulupia en ole kysynyt, joten en voi niistä kuvaa tänne laittaa.

                               


Tämä ilmapallotyö oli kiva työ ja lapset innostuivat jopa tekemään kaksi työtä peräjälkeen. Samalla voi laskea montako palloa kullakin on työssään, kenellä on eniten ja voisihan isommat piirtää vaikka käden paperin alareunaan pitämään jostain narusta kiinni. Ja luonnollisestikin töiden valmistuttua täytyy käydä vesi-ilmapallot poksauttamassa ulkona ja haaveilla tulevan kesän hauskuuksista! Saat vesileikkihetken ja uppoamis-/kellumiskokeenkin jos annat lasten pestä värit pois isossa vesiastiassa ennen poksauttamista (pyyhi paperilla enimmät värit pois ensin). 


Tietotärppi; Työt ovat aika ryppyisiä pallojen kohdalta, sillä ohuen paperin ominaisuuksiinhan kuuluu, että kastuessaan paperin kuidut turpoavat. Kuivaessaan ne kutistuvat taas, mutta eivät suinkaan alkuperäisen sileäksi. Jos on aikaa, voi kuivat työt jättää yöksi painon alle, jolloin paperista tulee sileämpi, mutta rypyt kuitenkin jäävät silti osin näkyviin. Vaihtoehtoisesti koko taustan voi kastella vedellä tai laimealla maalivedellä, jolloin paperi venyy joka kohdasta samalla tavalla. Äitienpäiväpostauksessa kerron paperin kuitusuunnista vinkin, mikä helpottaa esim. kaksipuoleisten korttien tekemistä siistiksi.  

Värikästä ja iloista vappua kaikille!

Kurkkaa verkkokaupan puolelta täältä kuukauden tarjoustuote ja löytyisikö täältä muita kivoja pedagogisia pelejä ja leikkejä lasten päiviä rikastuttamaan!

Kommentit