Vedessä avautuva taikakukkanen

Tämä on myös vanha, jo vuosikymmeniä sitten joko koulusta kuultu tai askartelu-lehdestä kopsattu ohje, mutta ehkä vielä jollekin uusikin ihmetys.

Halusin nostaa tämän esiin vaikka kivaksi kesäaskarteluksi tai kevätmuistamiseksi vahvuusteemalla. On muokattavissa myös varhaiskasvattajille tosi moneen pedagogiseen hetkeen (lue alempaa muutama vinkki).Vuonna 1997 tein häihini nämä sydänkukat. Juhlapaikan pöydällä oli vesilautaset, joihin vieraat saivat tiputella kukat ja ihmetellä terälehtien avautumista. Sisällä oli jokaisessa eri mietelause rakkaudesta.

Tämän päivän askartelijoiden käsissä nämä olisi aika paljon koristeellisempia, mutta silloisessa maailmassa jo tuo väripaperi oli tosi hienoa (pinkkejä kukkia ei enää ollut tallessa).


          


Kukkia voi tehdä minkä mallisia haluaa, kunhan siinä on isohko keskiympyrä ja terälehdet ovat leikattu ympyrään saakka erilleen toisistaan, jolloin ne pääsevät vapaasti avautumaan. Itse tein symmetrisiä kukkia mitaten tarkasti kukat joko kuusi tai kahdeksan osaiseksi ja niin, ettei lehden pituus ylitä ympyrän halkaisijaa, mutta lapset voivat piirtää haluamansa lehden muodon. Tosin kolmioviivaimella mittaaminen voisi ollakin jo isompien lasten kanssa ihan hauska lasku- ja oppimistehtävä. 


Paperiksi käy tavan kopiopaperin paksuinen paperi. Kukkia voi leikata taitetusta paperista puolet nopeammin eli leikata kaksi puolta yhtä aikaa. Lapsen, joka ei ole vielä taitava saksien käsittelyssä, on ainakin helpompi leikata puolet vähemmän.

Kukkia voi värittää erilaisilla väreillä. Jos mietit sopiiko joku väri, kokeile väriä taitetulle paperinpalalle ja laita se kellumaan veteen. Jotkin vahvapigmenttiset, vesiliukoiset tussit saattaavat suttaantua heti ikävästi, mutta muutoin luulen monien värien sopivan kukkiin. Itse väritin liiduilla tosi vahvasti terälehdet, mutta se ei oikein kunnolla avautunut, koska vahamaisen liidun läpi ei paperi päässyt kastumaan.


Keskelle voi kirjoittaa tervehdyksen; I LOVE YOU, RAKKAUDELLA tai ONNEA VALMISTUMISEN JOHDOSTA jne… Äitienpäiväkukkaseen mummille on kiva kirjoittaa lasten kertomia mummin vahvuuksia ja mukavia muistoja!  Suosittelen kirjoittamaan aika tummalla kynällä, sillä paperi kastuessaan tummuu, joten vaalea teksti ei erotu siitä hyvin. Lopuksi terälehdet taitetaan järjestyksessä keskelle. Älä tee taitetta kovinkaan voimakkaasti painaen esim. kynnellä. 


Kukan saaja tiputtaa kukan veteen sileä pohja veteen päin, jolloin terälehdet avautuvat pikkuhiljaa ja viesti paljastuu. Minulle on opetettu, että paperi venyy kastuessa (tämä näkyy mm. liimatessa), mutta nyt törmätessä Tampereen yliopiston Virtuaali-tiedepysäkin Kapillaarikukat-videoon, opin mistä venyminen oikeasti johtuu. Paperissa on erittäin kapeita putkia, joihin vesi imeytyy ja taitekohdat suoristuvat tästä syystä. Tuossa videosarjassa  on tosi paljon kivoja tiedekokeiluja eri aiheista. Suosittelen tutustumaan!


                                           


Mietin heti kuinka näitä kukkia voisi hyödyntää lasten kanssa työskenneltäessä ja nämähän ovat aivan loistavia motivaattoreita vaikka mihin! Miksi en ole aiemmin muistanut näitä?


Heti tuli mieleeni esimerkkitilanne, jolloin ryhmässä kaivataan kauniiden tapojen muistuttelua. Mikäs olisi sen mieleenpainuvampi ja motivoivampi tapa kuin tehdä kukat, joiden keskellä lukee; KIITOS, OLE HYVÄ, ANTEEKSI, SAISINKO jne. ja ottaa yksi kaunis tapa kerrallaan taikakukan ja veden avulla esiin keskusteltavaksi.  Samalla voivat lapset keksiä tilanteita missä ko. sanaa tulisi käyttää ja aikuinen kirjoittaa ne ylös ja paperin kuivettua terälehtiin.  Paperi repeää herkästi etenkin isoissa kukissa märkänä, joten ole varovainen nostaessa kukkia pois vedestä, jos aiot jatkokäyttää niitä vielä. Paperi kuivaa tosi nopeasti hiustenkuivaajalla tai kuivauskaapissa.  Tässä ehkä kannattaa kirjoittaa permanent-tussilla, sillä paperin kuivettua voi terälehdet taittaa takaisin ja tehdä paperille myöhemmin sama temppu uudelleen ja uudelleen.


                                                                                       


Toinen johon takuulla alan täyttämään näitä on lasten vahvuuksien esiin tuominen. Kukan keskelle lapsen nimi ja kaverit (tai kasvattajat) keksivät terälehtiin lapsen vahvuuksia. Ihana lahja vaikka eskariin tai kouluun lähteville lapsille! Toimisi myös vasukeskustelussa vanhemman kanssa niin, että kasvattaja on miettinyt osan vahvuuksista ja vanhempi täydentää loput. Lapsi nauttii varmasti nähdä taikakukasta vahvuuksiaan!


Lisään alle vielä kuvan, jossa on suunnilleen symmetrisiä kukkia valmiina, jos joku haluaa kopsata niitä. Kopioi kuva ja lisää tekstinkäsittelyohjelmaan, jossa voit muokata haluamaasi kokoon ja joko tulostaa malliksi tai piirtää varovasti tietokoneen ruudulta läpi (toimii valotauluna).


            


Loruilin tämän lähinnä ohjeeksi mikäli kukan antaa lahjana toiselle, joka ei tiedä mitä sille tehdään;

Olen taikakukkanen,

kesän ihana kaunokainen.

Malja laakea vedellä täytä,

aikaa hetki taikoihin käytä.

Tiputa pohja pinnalle veden,

liikkuvan näät jo terälehden.

Pian taikoja nähdä jo alat;

aukee kukka, paljastuu salat.


Tykkää Höplän Täplän loruleikkien facebook-sivuista, instassa @loruleikit ja käy kurkkaamassa verkkokaupasta täältä kuukauden tarjoustuote ja muut kivat pedagogiset pelit ja leikit, liikuntakortit sekä lorut.

                                                 

Kommentit